Zapaljenje oralne sluzokože (Stomatitis)

Stomatitis acuta catharralis je zapaljenje oralne sluzokože koje najčešće prouzrokuju streptococe, zatim neisseria catharalis, diplococus pneumoniae i dr.

Intaktna sluzokoža intenzivna keratizacija na mestu izloženim trenjima, predstavlja barijeru mikrobnoj invaziji. Svi faktori hemijske, mehaničke i termičke prirode koji oštećuju površni sloj oralne sluzokože pogoduju nastanku ovog oboljenja. Opšta oboljenja koja smanjuju otpornost organizma naročito ako je slaba higijena usta, doprinose nastanku ovog oboljenja. Oboljenje zahvata celu oralnu sluznicu pa i gingivu.

Počinje razaranjem površine epitela i njegovom deskvacijom, a kako je hiperemija izražena u vezivnom tkivu, obolela mesta su intezivno crvene boje. Sluznica je edematozna ( otečena) i na obrazu i na jeziku se mogu videti impresije zuba. Jezik je obložen, a usne su nešto uvećane. Gingiva je zapaljena, interdentalne papile su uvećane i krvave na najmanji dodir. Prisutna je hipersalivacija (pojačano lučenje pljuvačke) i fetor ex ore (zadah iz usta). Regionalne limfne žlezde su uvećane i bolne na dodir. Temperatura je neznatno povećana, apetit je slab, prisutni su bolovi koji se naročito potenciraju za vreme jela i govora, bolesnici inaju osećaj truleži u ustima ili da su im usta gorka.

Lečenje se sastoji u uklanjanju svih nadražaja i pedantnoj sanaciji usne šupljine uz primenu blagih antiseptičnih rastvora. Antibiotike treba ordinirati prema antibiogramu.

Stomatitis aphtosa - aphthae -spada u grupu eksudacijskih stomatitisa. Manifestuje se pojavom jednog ili više ulkusa na sluznici usta, koji recidivišu u različitim vremenskim intervalima. Afte su nepoznate etiologije.

Klinička slika se manifestuje pojavom prodromalnih simptoma u vidu pečenja i osećaja hrapavosti sluznice. Pre pojave ulkusa, sluznica na tim mestima je edematozna i crvena. U centru eritematozne promene dolazi do pojave nekroze i nastaje ulkus (grizlica). Ulkusi su okruglog ili ovalnog oblika, ograničeni jasno izraženim crvenim prstenom. Dno ulkusa je prekriveno fibrinom. Aftozne lezije su jako bolne, što se  naročito pojačava prilikom govora, jela i svih pokreta muskulature. Karakteristika afta je da često recidivišu. Remisije su različite dužine, recidivi se javljaju iznenada. To je praćeno hipersalivacijom, otokom regionalnih limfnih žlezda, povećanjem temperature i groznice.

Lečenje - ukloniti sve iritacije kao što su kariozni zubi, oštre ivice zuba i sl. uz primenu blagih dezificijentnih sredstava.

Stomatitis herpetica je izazvan virusom herpes simplexa. Javlja se pretežno kod dece. Nekoliko dana pre pojave promene u ustima, javljaju se prodromi u vidu malaksalosti, glavobolje, adenopatije, gastrointestinalnih smetnji i groznice. U početku dolazi do izraženog crvenila gingive sa pojavom otoka i krvavljenja. Pojavljuju se pojedinačne vezikule koje vrlo brzo prskaju i nastaju oštro ograničene erozije. One su razasute po ustima a najviše po jeziku. Širenjem i produbljivanjem erozija nastaju ulkusi žućkasto sive boje koji su jako bolni. Konfluisanjem istih mogu se stvoriti veće površine prekrivene razorenim epitelom u vidu nekrotičnih krpa. Gingiva je jako crvena sa izraženim krvavljenjem. Sve ovo prati hipersalivacija i jaki bolovi. Zbog bolova deca odbijaju uzimanje hrane te tako lako dolazi do dehidratacije. Postoji opasnost i sekundarne infekcije.

Lečenje se sastoji u ispiranju usta blagim neiritirajućim sredstvima kao što je vodeni peroksid, kalijum hipermangan uz ordiniranje C i B vitamina, kao i simptomatske terapije. Antibiotike treba dati radi mogućnosti sekundarne infekcije.


Želite da posetite stomatologa?


Zakažite pregledPodeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 5

 1. Jadranka 25.08.2022

  Postovani, pisem u ime moje cerke , ima 31 godinu i dugo godina unazad joj se javljaju afte u ustima koje su bas velike ,crvene okolo, i veoma bolne.Probala je lekove za imunitet,propolis je prskala,septolete je koristila,ali ni[te ne pomaze. Da li mozete da joj pomognete i da nam joj preporucite sta da uradi od analiza i odakle da krene. Hvala Vam unapred, pozdrav


 2. Nikola 19.05.2022

  Imam problem koji se javio posle korone.preckanje jezika i usne duplje i tako se sliva i peče me u grlu.Sta vi mislite dali je neki sindrom lili sta već.


 3. Miroljub 19.12.2010

  Molim vas patim od ove bolesti afte vec godinu dana, koristio sam tablete koje se sisu sad koristim katarionovo ulje, i gel za desni izosept ali na zalost ne pomaze veoma je bolno i trpim gladan boli kad pricam i jedem. Molim vas ako neko zna kako se leci dali postoji neki caj ili slicno. Hvala


 4. pero 27.02.2010

  Ima li lijeka za ovo?


 5. milica 14.12.2009

  Imam jedno pitanje, da li je moguce da se afte jave od fiksne proteze?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde