Sublingvalna cista (Ranula)

Naziv ranula označava retencijsku cistu sublingvalne pljuvačne žlezde ili cistu submukoznih akcesornih pljuvačnih žlezda poda usne duplje.

 

 

Uzrok nastanka

Protrahovana mikrotrauma i blaga infekcija najčešći su uzroci ove ciste. Trauma potiče od oštrih ivica zuba za vreme denticije, a kasnije oštre ivice karioznih zuba macerišu sluznicu usta a naročito predeo izvodnih kanala sublingvalne pljuvačne žlezde. Zbog ovoga dolazi do opstrukcije ekskrecijskih kanala. Opstrukciju prouzrokuje inflamacijski edem i deskvamovani epitel sa fibrinom ili stenoza nastala kao posledica traume. Zbog toga dolazi dolazi do nakupljanja sekreta i formiranja retencijske ciste.

 

Klinička slika

Ranula se javlja najčešće u dece u vreme smene zuba i u prepubertetskom periodu. Salivarne ciste poda usta prema lokalizaciji dele na površne i duboke. Površne ciste su smeštene u podu usne duplje između korpusa mandibule i korena jezika a iznad milohioidnog mišića. Obično su lokalizovane sa jedne strane, ali tokom rasta mogu preći medijalnu liniju.

 

Ciste koje su prodorom kroz muskulaturu poda usne duplje prodrle u submandibularni ili submentalni prostor nazivaju se dubokim ranulama. U ovim prostorima ona se prezentuje kao tumor različite veličine. Palpacijom ispod kože oseća se bezbolna cistična formacija sa znacima elastične fluktuacije. Ranula je ispunjena mukoznim sadržajem, koji je kod akutno nastalih bistar, a kod starijih cista on je gušći i lako zamućen, sivo beličaste boje a nekada je bistar i boje ćilibara.

 

Smetnje koje čine površne i duboke sublingvalne ciste najčešće su minimalne. Svojom veličinom mogu elevirati jezik i činiti smetnje pri jelu i govoru.

 
 
 
 
 

Lečenje

 

Lečenje sublingvalnih cista je hirurška. Najčešće se primenjuju marsupializacija, enukleacija ciste, ekstirpacija ciste sa sublingvalnom ili akcesornom pljuvačnom žlezdom i  ekstraoralna ekstirpacija duboko položenih cista.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde