Čir nosa (Furunculus nasi)

Čir nosa je cirkumskriptno gnojno zapaljenje korena dlačica u vestibulumu nosa ili u žlezdama lojnicama kože nosa.

 
 

Uzrok nastanka

Radi se o akutnoj stafilokoknoj infekciji pilosebacealnih žlezda u vestibulumu nosa. Javlja se kao posledica povrede kože vestibuluma nosa mehaničkim nadražajima – čačkanje nosa, čupanje dlačica ili kao posledica raznih profesija gde je veoma zagađena radna atmosfera – kožarska, tekstilna, obućarska industrija.

 

Klinička slika

Infekcija je najčešće na kožu vrha nosa i ne širi se na sluzokožu. U početku postoje bol, napetost i crvenilo vrha nosa koji postaje napet i crven, a zatim dolazi do spontane evakuacije gnoja ili se zapaljenski proces smiri.

Pored otoka i crvenila često je prisutna povišena temperatura, glavobolja i lokalni bol. Proces se može zakomplikovati razvojem celulitisa gornje usne ili trombozom kavernoznog sinusa preko anastomoze angularne i oftalmičke vene.

 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, ORL pregleda (prednja rinoskopija).

 

Lečenje

Terapija je konzervativna – velike doze antibiotika i oblozi sa antiseptičko antiflogističkim sredstvima. Furunkul se ne sme pritiskati! Kod težih slučajeva je potrebna hospitalizacija, incizija, parenteralna antibiotika i simptomatska terapija.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. nada 24.11.2012

    Postovanje moj problem koji hocu da podelim sa vama, je mislim redak i jako bolan. Evo sta mi se desilo, ustanem jedno jutro i podjem u kupatilo da se umijem i operem zube, kako sam se umivala to jest kako sam sakama dodirnula nos osetila sam jak bol i to na desnoj nozdrvi ali samo kako dodirnem nos imala sam osecaj da nesto iznutra postoji kontam kao neka bubuljica ali iznutra pa kako spolja dodirnem nos ono zaboli nisam posetila doktora smatrala sam da to nije nista strasno to sam vukla 7 dana nakon tih sedam dana pocela je i leva strana nosa da me boli preciznije blize vrhu nosa leva i desna strana jako me je to poplasilo prosla su jos 2 dana znaci ukupno 9 dana nos je poceo da otice i na desnoj strani nosa sam primetila malu bubuljici resila sam da je iscedim kad na moje zaprepascenje kad sam je pritisnula desilo mi se nesto sto neznam da je ikome kako sam je pritisnula izleteo je zuti gnoj ali neverovatno stajao je 1cm od povrsine nosa tako sam videla u ogledalu znaci tacka gnoja na 1cm od mog nosa kao da lebdi a ustvari ta tacka gnoja stajala je na vrhu dlake koja je izasla iz spoljnjeg dela nosa a koja je bila dugacka 1cm kad nisam umrla znaci menin je urasla dlaka i prosla kroz nos i izasla napolje ovo je i smesno i zalosno a sto je najgore mene boli i leva strana nosa znaci postoji jos jedna dlaka koja je ostala ali nema bubuljice jel ja sad treba da cekam da se pojavi bubuljica pa da istu podjem da cedim i ako bog da iscupam ko i prethodnu ili da se javim doktoru pa da mi oni nedaj boze seku i naprave dzumbus od nosa pomagajte verovatno je ova moja tuzna i zalosna ispovest smesna i komicna ali morala sam da je podelim sa nekim a i na netu nisam nigde nasla da je neko imao ovakav slucaj bar ne sa nosom volela bi da mi date savet ako moze sto brze unapred zahvalna


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde