Limfocitarni horiomeningitis

Limfocitarni horiomeningitis je akutni virusni meningitis koji na čoveka najčešće prenose glodari.

Uzrok nastanka

Virus limfocitarnog horiomeningitisa pripada grupi arena virusa. Rezervoar su glodari. Infekcija se prenosi na čoveka preko hrane zagađene ekskretima glodara, inhalacijom prašine, ujedom glodara, interkonjuktivalno, a zabeleženi su i slučajevio prenošenja posredstvom krpelja, muva i dr.

Klinička slika

Početak bolesti je postepen sa prodromalnom fazom u kojoj se oboleli žale na opštu slabost, malaksalost, temperaturu a ovo stanje može trajati desetak dana. Sledi meningealna faza sa svim znacima meningealnog sindroma ( glavobolja, povraćanje, meningealni znaci, znaci pojačanog senzibiliteta, neurovegetativni poremećaji, poremećaji svesti). Likvor je bistar, sa brojem ćelijskih elemenata od nekoliko desetina do nekoliko stotina, pri čemu preovladavju limfociti.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze (bitan je epidemiološki podatak o kontaktu sa glodarima), kliničke slike, pregleda, laboratorijskih analiza i izolacije virusa. Izoluje se iz brisa grla, stolice, likvora. Radi se serološki test neutralizacije, inhibicije hemaglutinacije, RVK. Kultivišu se na bubrežnom tkivu, embrionalnom tkivu i daju citopatogeni efekat.

Lečenje

Lečenje je simptomatsko, moguća je promena kortikosteroida jer deluju antiedematozno i antiinflamatorno.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde