Metabolička alkaloza

Metabolička alkaloza je patološki proces uzrokovan velikim gubitkom kiselina ili povišenjem bikarbonata ekstraćelijske tečnosti. Povećani su pH i bikarbonati u plazmi uz kompenzatornu hiperventilaciju, čiji je cilj da se poveća pCO2.

Uzrok nastanka

Metabolička alkaloza nastaje zbog gubitka većih količina kiselina iz želuca (povraćanje, gastrična sukcija), kod renalnih gubitaka jona vodonika kod primene diuretika, viška mineralokortikoida, Cushingovog sindroma ili ređe, zbog primene suviška alkalija. Kako su bubrezi normalno u stanju da izluče suvišak bkarbonata, prisutni su mehanizmi koji održavaju povišen nivo bikarbonata. Za to su najčešće odgovorni smanjenje ekstraćelijskog volumena, hipokalijemija i/ili hipohloremija.

Klinička slika

Metabolička alkaloza se ispoljava poremećajem svesti, slabošću mišića, grčevima, hipotenzijom (snižen krvni pritisak), srčanim aritmijama, hipoventilacijom, hipokalijemijom (poliurija, polidipsija, slabost mišića) i sniženjem jonizovanog kalcijuma sa parestezijama i tetanijom.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu nalaza povišenja bikarbonata i pH krvi, kao i kompenzatornog povišenja PCO2 (pritisak ugljen dioksida).

Lečenje

Ukoliko su hloridi u urinu niži od 10 mmol/L, korekcija alkaloze se postiže primenom NaCl (natrijum hlorida) u tabletama ili ako postoji značajna kontrakcija volumena tečnosti, intravenskom primenom fiziološkog rastvora. Hipokalijemija se koriguje kalijum hloridom.

 
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde