STOP raku grlića materice

Šta traži peticija „STOP raku grlića materice“?

 

Peticija podseća da u Evropi svake godine od ove bolesti oboli 50 000 žena, a da ih – a da stvarno nije moralo! – umre čak 25 000. Dramatične cifre kad se zna da se radi o bolesti koja najčešće može da se izbegne postojećim skrining pregledima Papanikolau testom i tretmanima! A danas, zahvaljujući novopridošlim vakcinama protiv uzročnika ove bolesti - HPV virusa - postoji nada da bi prevencija mogla postati i još efikasnija.

ECCA i potpisnici peticije zato traže od političkih instanci da:

-          postave efikasne, moderne, naučno zasnovane preventivne programe;

-          priznaju i podrže edukativne i karitativne inicijative;

-          olakšaju obrazovanje stručnjaka i

-          pomognu naučna istraživanja koja bi još više unapredila prevenciju.

 

Ko je ECCA?

ECCA je mreža od preko 80 stručnih ustanova iz cele Evrope, a od skora i pojedinaca, rešenih da se bore protiv raka grlića materice širenjem saznanja o prevenciji (www.ecca.info). Edukativne aktivnosti su prevashodno upućene ženama, ali nude i medicinskom osoblju sažet pregled savremenih svetskih standarda u tom polju.

Asocijacija takođe posvećuje veliku pažnju političkim instancama - donosiocima odluka o javnom zdravlju. Peticija je tako treća velika inicijativa upućena ovoj ciljnoj grupi nakon formiranja interesne grupe za rak grlića materice pri Evropskom parlementu prošlog proleća i svečanog uručenja Manifesta „STOP raku grlića materice“ potpisanog od strane stotine evropskih lidera borbe protiv ovog raka komesaru za zdravlje Evropske komisije, Markosu Kiprianiju, u januaru ove godine.

 

Zašto Srbija treba da se mobilizuje protiv raka grlića materice?

Srbija na žalost, plaća strašan danak ovom raku od koga svakog dana umre bar jedna žena! A učestalost ove bolesti je čak nekoliko puta veća nego u zapadnoj Evropi.
Od samog osnivanja ECCA Srbija aktivno učestvuje u svim edukativnim inicijativama asocijacije. Na državnom nivou takođe postoji želja da se nešto promeni. Ali, cifre su i dalje loše...

U tom kontekstu, veoma je važno da se srpske žene, kao i muškarci (jer od ovog raka boluju samo žena, ali pati cela porodica i društvo!), angažuju i masivno potpišu peticiju, kako to čine druge evropske države, a i naši susedi iz bivše Jugoslavije (kod kojih je problem ove bolesti manje kritičan nego u Srbiji)! Pored doprinosa evropskoj inicijativi, masivan odziv iz Srbije bio bi i važan gest na lokalnom novou. Znak da građani podržavaju stručnu grupu ministarstva zdravlja koja radi na planu za uspešniju prevenciju ovog raka u Srbiji i decidno traže od države da postigne vidljive rezultate u sprečavanju ove bolesti.

 

Dr Aleksandra Bogdanović Preventiva je najvažnija. Zakažite pregled kod ginekologa popunjavanjem forme u nastavku.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde