Multipla skleroza češća kod žena

Žene trenutno čine čak 80 odsto pacijenata obolelih od multipleks skleroze, upale centralnog nervnog sistema, u SAD, pokazali su rezultati statističke analize koju je obavio profesor biostatistike s Univerziteta u Alabami Geri Kater. 


Statistički podaci iz 1940. godine pokazuju da je broj obolelih od multipleks skleroze bio dva puta veći medju muškarcima nego ženama, dok su prema onima iz 2000. godine više od četiri petine pacijenata bile žene.  

 

Ukoliko se trend rasta broja žena obolelih od multipleks skleroze - koji je, inače, primećen i u Kanadi, Norveškoj i Danskoj - nastavi, ta bolest bi mogla da postane gotovo isključivo ženski problem, ukazuju naučnici. 

 

Statistički podaci ne mogu, kako je istakao Kater, da pomognu otkrivanju tačnih uzroka tog povećanja obolelih medju ženama, ali će pomoći usmeravanju budućih istraživanja i razumevanju uzroka nastanka multipleks skleroze.  

 

Neka istraživanja su, međutim, pokazala da životna sredina i virusne infekcije mogu da utiču na pojavu multipleks skleroze kod ljudi koji imaju genetsku predispoziciju za nastanak bolsti. Tačni uzroci se, medjutim, još uvek ne znaju.  

 

Kater, međutim, smatra da bi medju njima mogli da se nadju i korišćenje raznih kozmetičkih preparata i upotreba vitaminiskih dodataka i zamena za obroke, preneli su francuski mediji. 

 

RTS


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde