Hladno vreme i bolesti srca - pripremite se na vreme

Prema upozorenjima American Heart Association-a, promrzline i padovi nisu jedine opasnosti po zdravlje koje nam donosi zima. Pri hladnom vremenu trebalo bi zaštititi i srce, posebno ako bolujete od hroničnih srčanih bolesti.

Srčane bolesti i grip

Naučne studije su pokazale da je smrtnost od gripa češća među bolesnicima koji boluju od kardiovaskularnih bolesti nego kod onih koji boluju od drugih hroničnih bolesti. Zato se srčanim bolesnicima preporučuje vakcinacija protiv gripa.

Većina lekova koji se mogu nabaviti bez recepta u apotekama, a služe za olakšanje simptoma gripa i prehlade, sastoje se od nekoliko različitih lekova. Jedan od sastojaka često je i lek koji olakšava simptom začepljenog nosa, obično je to pseudoefedrin ili fenilefrin. Osobe koje boluju od povišenog krvnog pritiska ne bi smele uzimati lekove koji sadrže te substance, jer one povećavaju pritisak, a svakako bi se pre uzimanja trebali posavetovati sa svojim lekarom.

Čišćenje snega i hitna stanja

Prema naučnim istraživanjima, nagle srčane smrti se češće događaju zimi. Aktivnosti kao što su čišćenje snega ispred kuće, posebno kod osoba koje se inače ne bave fizičkom aktivnošću mogu biti okidač spomenutih nesretnih događaja. Zato srčani bolesnici i oni koji imaju povišeni rizik od srčanih bolesti moraju biti na oprezu, a American Hearth Association preporučuje porodicama hroničnih bolesnika da, sa padom temperature vazduha, obnove ili steknu znanja iz pružanja prve pomoći i oživljavanja.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde