Hladno vreme i bolesti srca

Prema upozorenjima American Heart Association-a, promrzline i padovi na poledici nisu jedine opasnosti za zdravlje koje nam donosi zima. Pri hladnom vremenu trebalo bi zaštititi i srce, posebno ukoliko bolujete od hroničnih srčanih bolesti.

Srčane bolesti i grip

Naučne studije su pokazale da je smrtnost od gripa češća među bolesnicima koji boluju od kardiovaskularnih bolesti nego među onima koji boluju od drugih hroničnih bolesti. Zato se srčanim bolesnicima preporučuje vakcinisanje protiv gripa.

Lekovi protiv zapušenog nosa i visok krvni pritisak

Većina lekova koji se mogu nabaviti bez recepta u apotekama, a služe za olakšanje simptoma gripa i prehlade, sastoje se od nekoliko različitih lekova. Jedan od sastojaka često je i lek koji olakšava simptom začepljenog nosa, obično je to pseudoefedrin ili fenilefrin. Osobe koje boluju od povišenog krvnog pritiska ne bi smele uzimati lekove koji sadrže te sastojke, jer oni povišuju krvni pritisak, a svakako bi se pre uzimanja trebali posavetovati sa svojim lekarom.

Čišćenje snega

Prema naučnim istraživanjima, nagle srčane smrti se češće događaju zimi. Aktivnosti kao što su čišćenje snega ispred kuće, posebno kod osoba koje se inače ne bave fizičkom aktivnošću mogu biti okidač spomenutih nesretnih događaja. Zato srčani bolesnici i oni koji imaju povišeni rizik od srčanih bolesti moraju biti na oprezu.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde