Naučno dokazano: Brak uzrokuje gojaznost


Nakon stupanja u brak, povećanje telesne težine postaje vrlo verovatno, a vreme koje odvajamo za fizičke aktivnosti se naglo smanjuje.

Ključna otkrića: mladi parovi koji stupe u brak ili počnu živeti zajedno imaju veći procenat povećanja telese mase nego što je to slučaj kod samaca.

"Rezultati istraživanja upućuju na činjenicu da zajednički život predstavlja predispoziciju za gojaznost i za ponašanja koja rezultiraju gojaznošću" pišu autori studije sa Univerziteta severna Karolina.

Podaci su dobijeni proučavajući gotovo 8000 muškaraca i žena koji su praćeni u razdoblju od 1995. do 2002. Prikupljeni su podaci o visini, telesnoj masi, fizičkoj aktivnosti, vremenu provedenom ispred ekrana (TV, kompjuter, video igre), i o bračnom statusu sredinom 90-tih i 2001. odnosno 2002. godine.

Sredinom 90-tih niko od ispitanika nije bio u braku, 2001. i 2002. godine sa partnerom je živelo 16% ispitanika, a oženjeno je bilo 14%.

Među udatim ženama, kao i među onima koje su živele sa partnerom bio je veći procenat gojaznih. Isto je važilo i za muške ispitanike. Takođe, i muškarci i žene koji su u braku ili žive zajedno više su upražnjavali sedetarni način života nego samci.

Dovoljno je da jedan partner krene sa fizičkim aktivnostima

Uprkos tome, rezultati prethodnih istraživanja pokazuju da sedetarni način života u braku ne mora trajati "dok nas smrt ne rastavi": ako jedan od partnera poveća aktivnost, drugi partner često takođe poboljša svoje navike u istom smislu.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde