Srbiji preti legionarska groznica?

Vest koja je došla iz Hrvatske, proteklih dana, uznemirila je i gradjane Srbije. Naime, turisti koji su proteklih nedelja boravili u Hrvatskoj, a bili su smešteni u porečkim hotelima oboleli su od legionele, potvrdili su glavni državni epidemiolog prof. Ide Đenero Margan i Služba za epidemiologiju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravstvo Hrvatske. Oni su međunorodnom razmenom podataka obavešteni da je reč je o turistima koji su bili na Svetskom rukometnom prvenstvu, a smešteni su bili u porečkim hotelima, preneli su hrvatski mediji.

U Zavodu nisu želeli da kažu o kojim je strancima reč, niti u kojim su hotelima odseli. S obzirom da je reč o bakteriji koja se najčešće zadržava u klima uređajima, filterima i cevima pretpostavlja se da je reč o strancima koji su odseli u hotelu Molindrio, bivši hotel Galeb, koji je otvoren prošlog leta i greje se centralnim klimatizacionim sistemom.

Podsetimo, uzročnik legionarske bolesti je dobio naziv Legionella pneumophila. Legionele su gram negativni aerobni bacili, a vrlo često su izvor infekcije kontaminirani vodeni ekosistemi u kojima cirkuliše voda u zatvoreenom sistemu.

Nakon inkubacuje od 2-10 dana započinju kliničke manifestacije bolesti. Početak bolesti je nagao sa skokom temperature, jezom, malaksalošću. Ubrzo bolesnik počinje ubrzano da diše, da kašlje najpre neproduktivno, ali sa mogućim iskašljavanjem krvi. Oseća bolove u grudima, žali se na jaku glavobolju, bolove u zglobovima. Vrlo često se javlja mentalna konfuzija, a moguće su i halucinacije. Kao posledica toksemije prisutni su relativna bradikardija (usporen rad srca), mučnina ,povaraćanje, vodenasti prolivi.

Kod nelečenih bolesnika bolest napeduje do vrlo ozbiljnih komplikacija u vidu respiratorne insuficijencije, septičkog šoka, bubrežne insuficijencije.

Pontijak groznica - znatno blaži oblik infekcije legionelom koji se karakteriše influenca-like sindromom (sindrom nalik gripu). Nakon kratke inkubacije od par sati do dva dana bolest započinje temperaturom, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, kašljem, bolom u grudima. Prolazi za sedam dana sa ozdravljenjem.

Leči se jakim dozama antibiotika. Koristi se eritromicin, rifocin, penicilin G ili cefalosporini treće generacije, za Pontijačnu groznicu nije potrebna antibiotska terapija.Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde