Naučnici uspeli da pročitaju ljudske misli

Ni ljudske misli neće više biti zaštićene: britanski i američki naučnici otkrili su metod čitanja misli skeniranjem mozga, da bi pomogli paralizovanim osobama.

Timovi Univerziteta u Londonu i Kalifornijskog univerziteta u Los Anđelesu mogli su da vide koje slike ljudi gledaju i koje zvukove čuju.

Osobama koje su učestvovale u projektu pokazane su dve slike u isto vreme, ispred desnog oka - crveni trakasti uzorak, a ispred levog oka - plavi trakasti uzorak.

Dobrovoljci su nosili posebne naočare, što znači da ja svako oko videlo samo ono što je ispred njega. U toj situaciji, mozak je 'prebacivao' svesnost između te dve slike, malo videvši jedno, malo drugo.

Dok se čovekova pažnja prebacivala s jedne slike na drugu, istraživači su koristili FMRI (Functional Magnetic Resonance Imaging) za skeniranje mozga i pratili delovanje u vizuelnoj moždanoj opni.

Zaključak: fokusiranje na pojedine uzorke dovelo je do specifične i potpuno različite strukture moždanog delovanja.

Doktor Džon Dilan Hejnz sa Kalifornijskog univerziteta izjavio je da bi ovo istraživanje koristilo da se razviju i poboljšaju aparati koji bi pomogli paralizovanim osobama u komuniciranju kroz merenja aktivnosti njihovog mozga.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde