Lek za epilepsiju kao lek za mršavljenje

Lek za epilepsiju, testiran za primenu u odvikavanju od zavisnosti, učinio je da gojazni laboraratorijski pacovi oslabe, u eksperimentu koji su sproveli istraživači iz Nacionalne laboratorije Brukhejvn, pri ministarstvu energetike SAD.

Njihovo otkriće ne samo da ukazuje na lak način izlečenja gojaznosti, već pokazuje da taj problem ima sličnosti sa zavisnošću od droge, prenosi Rojters.

Čak i pacovi specijalno odgajani da budu gojazni, gubili su do 19 odsto težine, dok su oni normalne težine gubili 12 do 20 odsto mase posle 40 dana tokom kojih su dobijali injekcije leka "vigabatrin", koji je poznat i pod skraćenicom GVG.

"Kada bismo im davali GVG, oni bi postojano gubili na težini, a kada bismo prestali, oni bi se opet postojano debljali", kaže jedna od učesnika istraživanja Ejmi Demarko. Ona napominje da, što je veća doza pomenutog leka davana pacovima, to su oni više slabili. Demarkova naglašava i da na pacovima nisu uočene neželjene propratne pojave primanja "vigabatrina".
Ovaj lek firme "Sanofi Aventis", koji se u Kanadi, Meksiku i Britaniji prodaje pod imenom "sabril", sada se trestira na ljudima zavisnim od kokaina i metamfetamina.

Lek prekida lučenje dopamina u mozgu, koji predstavlja "nagradu" zavisnicima od droge, a izgleda i zavisnicima od hrane.
Glavni uzrok ponovnog uzimanja droge kod lečenih zavisnika predstavljaju podsticaji okoline, a takvi podsticaji su u srži i tzv. poremećaja prejedanja, od kojeg pati dobar deo gojaznih ljudi, objašnjava vođa istraživanja dr Stiven Đui.

Britanski oftalmolozi sa Rojal Koledža upozorili su u martu da "vigabatrin" može loše da utiče na vid - sužavajući periferni vid i ograničavajući vidno polje na druge načine, možda i nepovratno. Dr Đui, međutim, tvrdi da se te posledice javljaju kod mnogo veće doze "vigabatrina" od one koja bi eventulano bila indikovana za mršavljenje.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde