Stres izaziva strah od letenja

Nervoza pre puta vrlo će verovatno doprineti crnim mislima u avionu tvrde psiholozi. Umesto da paničite uključite omiljenu muzikau i razmišljajte o mestima koja ćete posetiti.

Osobe koje se boje leteti avionom trebale bi pokušati da ustanove uzrok svog straha i budu svesne da je stres jedan od glavnih uzroka straha od letenja, kaže nemački psiholog Marc-Roman Trautmann.

"Osobe koje vreme uoči leta provode u užurbanim pripremama, ostavljajući malo vremena za planiranje i uživanje u putu, vrlo verovatno će sa sobom poneti strahovanja i postati preplašeni", kaže Trautmann koji je direktor nemačkog Centra za istraživanje i tretiranje straha od letenja.

Planiranje putovanja i pripreme za odmor trebale bi biti oslobođene stresa, kako bi se osigurao miran let, a preporučuje se i slušanje umirujuće muzike.

Dobrodošle su jednostavne vežbe kao i razne tehnike opuštanja, koje bi trebalo "odraditi" pre leta. Ne preporučuje se uzimanje sedativa.

"Stresna situacija koja se razvijala dugo vremena teško će biti poništena antistresnim lekovima", upozorava Trautmann. Neki lekovi za smirenje u takvim situacijama mogu imati sasvim suprotan efekat, dodao je on.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. putnik 08.07.2008

    ... i kad konacno savladate svoj strah, udjete u avion i poletite, doceka Vas kapetan aviona sa recima "imamo malih tehnickih problema..."


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde