Pobedite depresiju fizičkom aktivnošću

Za poboljšanje simptoma ozbiljne depresije redovna fizička aktivnost deluje gotovo jednako dobro kao i lekovi. U studiji koja je uključivala 202 depresivne odrasle osobe ustanovljeno je da su oni koji su bili uključeni u grupnu terapiju u koju je uključeno i vežbanje imali jednako dobra poboljšanja kao i oni koji su uzimali antidepresive. Osobe uključene u treću grupu, u kojoj su pojedinačno vežbali kod kuće, takođe su imale poboljšanje, no nešto manje od drugih. Ali i ova je grupa prošla bolje od onih koji su primali placebo – tabletu identičnu antidepresivu. I dok su pređašnje studije pokazivale da vežbanje može ublažiti simptome depresije, novu studiju već kritikuju jer je moguće da je poboljšanje u grupi za grupnu terapiju posledica terapije bez vežbanja. Lekari zbog toga neće propisati fizičku aktivnost umesto antidepresiva, ali pacijente koji imaju motivaciju za vežbanje trebalo bi podržati. "Da je fizička aktivnost neki novi lek sumnjam da bi prošla na ispitivanju za službeno puštanje na tržište", rekao je autor studije dr. James A. Blumenthal sa Univerzitetskog medicinskog centra Duke u Durhamu, Severna Karolina. "Ali," dodao je u izjavi za Reuters, "tu su definitivni dokazi da vežbanje može biti dobra alternativa lekovima". Fizička aktivnost može pomoći i kod razvoja samopoštovanja i pozitivnog razmišljanja jer pojedinac vidi napredak. Neki stručnjaci smatraju da je grupno vežbanje posebno korisno jer dodaje društveni aspekt oporavku.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. NOZ-25 10.01.2011

    Slazem se da fizicka aktivnost pomaze kod blage depresije! I sam bolujem od depresije pa poznajem tu "materiju" veoma dobro! Problem je sto kad nastupi period jace depresije-meni je sve crno i ne pada mi na pamet da idem i setam ili bilo sta slicno! Nema toga ko me moze izvesti iz kuce a ne da idem u setnju! Nije mi ni do cega! Prema tome setnja i ostale fizicke aktivnosti mogu preventivno da budu dobre ali ako je depresija vec nastupila onda treba poceti terapiju antidepresivima pa kad se stanje malo poboljsa onda ici u setnju i baviti se fizickom aktivnoscu! Kod mene tako stoje stvari!
    Veliki pozdrav!


  2. Aleksandar 04.08.2009

    Ja patim od vrlo jake povratne depresije. Nekad sam se bavio sportom, a otkad mi je lekar prepisao terapiju plivanjem, osećam se mnogo bolje. Toliko bolje da imam nameru da uvedem svakodnevne sportske aktivnosti. Uz to mi se vratila i želja za uživanjem u životu, u svakom novom danu...


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde