Kod psihijatra se sve manje priča?


Psihijatri
imaju sve više posla, jer zbog egzistencijalnih problema i straha od gubitka radnog mesta, koji neretko dovode do krize u braku i porodici, mnogi građani Srbije traže pomoć stručnjaka.

Nažalost, sa pacijentima se sve manje priča.

Ranije je prosečan psihijatar u Americi sa privatnom praksom imao oko 50 do 60 pacijenata koji dolaze na konsultacije jednom ili dvaput nedeljno u trajanju od 45 minuta. Danas je situacija drugačija – psihijatri imaju i po 1.000 pacijenata sa kojima su razgovori ograničeni na 15 minuta, uglavnom po jednom u mesec dana.

Sa razgovora na lekove

Psihijatri, naime, mogu da zarade oko 150 dolara za tri petnaestominutne posete sa propisivanjem lekova, što je mnogo više u poređenju sa svega 90 dolara za četrdesetpetominutno konsultovanje.

Samo 11% psihijatara razgovara sa svojim pacijentima, iako nedavna istraživanja kažu da je terapija razgovorom efikasnija od pilula kojima se leči depresija. Postoje indicije da će taj procenat dodatno da se smanjuje. Zbog smanjenog vremena koje psihijatar može provesti sa jednim pacijentom sve češće se na terapijama vrši obično prepisivanje lekova. Prelaz sa terapeutskih razgovora na terapiju lekovima na mnoge psihijatre je uticao razarajuće. Sada se osećaju nekompetentnima i nesrećnima, jer ne mogu na pravi način da pomognu svojim pacijentima. Na terapijama koje traju samo 15 minuta psihijatar može samo da postavi svega nekoliko pitanja vezanih za raspoloženje, energiju, koncentraciju, seksualnu disfunkciju i ponovo propiše lek. To je sve.

Glavni razlog ovakve pojave jeste smanjenje troškova osiguranja u vezi sa troškovima lečenja psihičkih poremećaja. Na taj način se više ni jednom stručnjaku iz te oblasti ne isplati da troši vreme na razgovore sa pacijentom. Psihijatri su učeni da bez žurbe i analitično sagledavaju pacijentov problem, ali to više nisu u mogućnosti da rade. Psihoterapija je veština koju smo godinama učili i morali na kraju da odustanemo od nje zbog škrtosti osiguravajućih društava. Ali jedan po jedan moramo da prihvatimo da ta veština više nije ekonomski isplativa, objašnjava dr Levin.

Skupa alternativa

Drugi pokušavaju da odole pritiscima osiguravajućih kuća i rade za dobro pacijenata. Oni prolaze tako što imaju manje posetilaca tokom cele nedelje, nego dr Levin tokom samo jednog dana. Na stotine psihijatara i dalje nude terapiju razgovorom, ali oni danas mnogo skuplje naplaćuju tu uslugu. Na primer, u Njujorku se sat razgovora sa bankarom naplaćuje 600 dolara, dok dečji psihijatri naplaćuju oko 2.000 dolara samo za inicijalnu evaluaciju. Srednja godišnja plata za psihijatre u Americi je 191.000 dolara.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde