Dugovečnost povezana sa dobrim brakom


Poznato je da dobri odnosi sa supružnikom dovode do dužeg braka, a novi rezultati istraživanja pokazuju da su povezani i sa dužim životom. Studija je objavljena u Psichological Science, časopisu Udruženja za psihološke nauke.  

Istraživač sa Univerziteta Tilbur u Holandiji i autor studije, Olga Stavrov, kaže da podaci pokazuju povezanost srećnog braka sa dugovečnošću partnera, bez obzira na socioekonomske i demografske karakteristike ili njihov fizički i zdravstveni status.

Učesnici koji su sa svojim partnerom ostvarili dobar brak, prema rezultatima istraživanja, pokazuju manju stopu smrtnosti (u narednih 8 godina), u poređenju sa ostalim učesnicima koji nisu imali dobre odnose. Rezultati istraživanja uzimaju u obzir 8 godina života učesnika.

Rezultati govore o neposrednom uticaju okruženja na pojedinca, koji su povezani sa zdravstvenim stanjem. 

Ljudi koji pored sebe imaju srećnog i fizički aktivnog supružnika, verovatno će i sami imati aktivan stil života.

 

Na kvalitet života i zdravlje organizma, pored ishrane i vežbanja, može doprineti i partner koji ima zdrave navike.

Ako je veče ispred televizora uz brzu hranu, svakodnevna navika vaše srodne duše, vrlo je moguće da će postati  i vaša. Stavrova je rezimirala reprezentativno nacionalno istraživanje u SAD, koje broji oko 4.400 parova, starosti preko 50 godina. Anketa, koju je finansirao Nacionalni institut za starenje, prikupio je podatke o učesnicima koji su imali supružnike ili partnere koji žive u društvu. 99% ispitanih parova je bilo heteroseksualno.

U periodu od 8 godina, učesnici i njihovi supružnici su analizirali kvalitet života i pretpostavili da su različiti faktori povezani sa dugovečnošću, tu uključujući podršku partnera i fizičku aktivnost. Izjasnili su se o svom zravstvenom stanju i bolestima koje imaju, ali i informacijama o polu, godinama, etničkoj pripadnosti, obrazovanju, dohotku domaćinstva i smrti partnera.

Tokom osmogodišnjeg istraživanja, preminulo je 16% učesnika. Oni su pretežno bili stariji, muškog pola, nižeg obrazovanja i dohotka. Ovi učenici nisu bili fizički aktivni, niti dobrog zdravlja. Još jedva stvar je zajednička ovim ljudima, a to je činjenica, da su izrazili nezadovoljstvo svojim životom i da pored sebe imaju partnera koji je takođe nezadovoljan.

Ovo istraživanje pokazuje da je odnos sa partnerom povezan sa zdravljem i dugovečnošću. Iako su učesnici ove studije bili Amerikanci, Stavrova veruje da se ovaj zaključak može primeniti i na stanovnike ostalih država. 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde