Moguće je uticati na plod deteta

Međutim, u nekim klinikama za steriltet PGD se sve više koristi isključivo da bi se odredio pol embriona i izabrao pol deteta koje će biti rođeno. Mediji u SAD su navode primer rada američkog specijaliste za sterilitet Danijela Potera. On izvlači jajnu ćeliju iz tela 32-godišnje žene, koja će potom biti oplođena van njenog tela, iako je ona potpuno sposobna da začne dete prirodnim putem.

Na njen zahtev, lekari će analizirati hromozome njenih embriona i izabrati samo muške embrione. U 100 odsto takvih trudnoća, roditelji dobijaju dete onog pola koji žele.

Mnogi lekari, etičari i aktivisti za ljudska prava kažu smatraju da ne bi trebalo sprovoditi takvu invazivnu i rizičnu proceduru ako ne postoje zdravstvene potrebe. Američko društvo za reproduktivnu medicinu podržava metod PDG-a u sprečavanju prenošenja genskih bolesti, ali se protivi odabiranju pola deteta.

'Nijedna organizacija ne bi trebalo da propisuje da li neka žena ima ili nema pravo da odredi broj dece koju želi da ima, ili pol te dece', ocenio je američki stručnjak za bioetiku Artur Kaplan. 'Ne vidim da je ovde reč o reproduktivnim pravima. Medicina mora da kaže za šta se zalaže. Ako je njen smisao zdravlje i borba protiv bolesti, pol ne spada ni u jednu od tih kategorija', dodao je Kaplan.

 
RTS

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde