Kako bebi dati lek

Lekovi za decu, pre svega onu malu, prave su uglavnom u obliku sirupa ili praška koji se rastvara. Doziranje zavisi od bebine kilaže, a lekar će prepisati koliko tačno treba dati leka u jednoj dozi, na koje vreme se daje i koliko dugo. Ovih uputstava se treba strogo pridržavati.

Pre davanja leka, pripremiti špric (bez igle) ili kašičicu. Bebu treba podići u polusedeći položaj i ušpricati lek u usta - sa strane, jer će tako najbolje da ga proguta.

Ukoliko se desi da beba pljune ili povrati lek odmah nakon davanja, ili u periodu do desetak minuta, treba ponoviti postupak sa celom količinom leka. Ako povrati nakon dvadesetak minuta, ne treba ponavljati davanje leka.

U slučaju da dete ima visoku temperaturu, prvo treba skinuti temperaturu, pa onda dati lek. Preporučuje se da to bude mama, zbog provereno dobre relacije majka i dete.

Treba izbegavati davanje leka na flašicu, ili priborom kojim se beba hrani. Ako vrišti ili se otima, davanje leka treba odložiti za kasnije. Najpre je treba umiriti, razveseliti, pa u igri dati da popije lek. Nikako nije dobro na silu davati lekove.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. Tijana 07.10.2014

  I meni je ovo slatko. . . Moje dete (27m) sve lekove povraca! Ne znam kako da ga lecim kad i eferalgan povraca, da ne pricam o panklavu i hemomicinu. Evo sada ima upalu uha i grla i ne znam kako da se izborim sa njim. . . Opet povratio. . . Podivlja kad bilo sta pokusam, da mu ocistim nosic, izmerim temperaturu. . . Zar ne postoji nista drugo osim sirupa?: ' (


 2. Ljiljana 16.10.2013

  Moja beba sasvim lepo prihvata lek dat spricem, u lezecem polozaju. U sedecem polozaju je to bas tesko, jer se vrti, pljuje, place. Beba je stara 6 meseci.


 3. Tea 25.05.2012

  A šta je s D3 kapima? Obično ih povrati nekoliko min. Poslije davanja-trebam li ih ponovo davati?


 4. Djeka 26.05.2010

  Meni je ovo slatko sto sam procitala, hehe. . . Nisam udata, nemam bebu- primenicu vas savet ako budem imala bebu i ako bude imalo potrebe za davanje leka. Puno pozdrava


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde