Stevens-Johnson sindrom (Eritema multiforme)

Uzrok nastanka

U više od 50% slučajeva nastanak SJS se povezuje sa uzimanjem lekova: sulfonamidi (sulfadiazine, sulfasalazin, trimetoprim-sulfametoksazol), antikonvulzivi (karbamazepine, fenobarbiton, fenitoin), alopurinol, barbiturati, cefalosporini, diklofenak, imidazol, makrolidi, propranolol, salicilati, tetraciklini i drugi.

Drugi najčešći uzročnici su infektivni agensi: virusi (adenovirusi, eneterovirusi, HSV, influenca, mumps), bakterije (enterobacter, mycobacterium tuberculosis, m. pneumoniae, syphilis) i gljivice.

Klinička slika

stevens-johnson-sindromPre same pojave promena na koži, u anamnezi može postojati podatak o prehladi ili gripu praćeni visokom temperaturom i kašljem.

Zatim se javljaju promene, simetrično prvo na licu i grudnom košu a zatim se brzo šire po ekstremitetima, abdomenu, leđima. Ali promene ne zauzimaju više od 10% površine tela. Promene su zaravnjene, tamno crvene makule, u čijem centru nastaju plikovi čijim pucanjem ostaju otvorene ranice. Zbog postojanja promena u usnoj duplji, otežano je uzimanje hrane i tečnosti. Lezije na genitourinarnom traktu dovode do bolnih mikcija, a posledica prisustva promena i na konjunktivi dovodi do fotofobije (preosetljivost na svetlost), osećaja pečenja u očima. Ukoliko se promene nađu i u gastrointestinalnom traktu mogu dovesti do dijareje (proliva), a na traheobronhijalnom epitelu do otežanog disanja.

Nekada kao komplikacija može nastati dehidratacija usled evaporacije (gubitka tečnosti) kroz otvorene lezije kože, dijareje, slabog unosa tečnosti. Od komplikacija su česte i infekcije zbog otvorenih rana, koje mogu dovesti i do sepse.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamaneze, kliničke slike, direktne imnoflorescence, biopsije kože i patohistoloških nalaza.

Lečenje

Prvo treba stopirati unos lekova koji su potencijalni uzročnici. Promene se tretiraju rastvorom srebro nitrata ili hlorheksidinama, pažljivo, u sterilnim uslovima. Treba korigovati gubitak tečnosti i elektrolita (fiziološkim, ringer rastvorom) da ne bi došlo do dehidratacije. Kada su uzročnici infektivni agensi daju se antibiotici, antimikotici, ili kod virusa aciklovir.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. Alina 03.10.2022

    Molim vas pomozite mi Moja cerka ima 7 god I dobila je elergiju odveli smo je 4 Dana uzastopno u bolnicu i doktori nisu mogli da Nam kazu sta joj je mi sumnjamo da je elergicno reagovala na Lek Palitrex koji sam joj ja dala zbog bola u grlu i posle 3 Dana dobila je osip po nogama molim vas pomozite nam


  2. Sani 19.10.2021

    Od simptoma, da li svrab i upaljena koža mogu biti prisutni, temperatura ?


  3. Allomanny 15.04.2011

    Hvala za zanimljiv bloga


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde