Sclerodermia circumscripta

Cirkumskriptna sklerodermija (morphea) je hronično oboljenje koje se karakteriše početnom inflamatornom (zapaljenskom) fazom posle koje se javljaju cirkumskriptne površine sklerotične (otvrdle) kože.

Uzrok nastanka

Etiologija bolesti je nepoznata. U pojedinim slučajevima može se zapaziti pojava bolesti posle traume. U novije vreme se cirkumskriptna sklerodermija dovodi u vezu sa ujedom krpelja i Lajmskom bolesti.

Klinička slika

Osnovna promena je pojava otvrdnuća kože veličine kovanog novca do veličine dečijeg dlana. Broj promena je varijabilan. Na ivici svežih žarišta, zapaža se ljubičasti prsten, koji perzistira oko 6 nedelja. Centar promene se kasnije izravna pa udubi i dobije beličastu ili smeđu boju usled skleroze. Po ozdravljenju ostaje atrofija sa hipo - ili hiperpigmentacijom. Na kosmatom delu ostaju ožiljačne alopecije (nedostatak dlaka). Ovaj oblik bolesti se označava kao sclerodermia circumscripta en plaque (tj. pločasti oblik).

Sclerodermia en bande se javlja kod mlađih osoba, najčešće na licu i ekstremitetima. Može da počne naglo. Promenama na koži pridružuju se i lezije dubljih tkiva (mišići, kosti). Na licu može imati izgled udarca sabljom i može da dovede do hemiatrofije lica.

Sclerodermia en gouttes se manifestuje u vidu malih beličastih, hipo - ili hiperpigmentovanih i deprimiranih mrlja.

Morphea generalisata se karakteriše mnoštvom sklerodermičkih plaža koje mogu da zahvate skoro čitavo telo a mogu se javiti i na semisluzokožama i sluzokožama.

Bolest posle nekoliko meseci (ili godina) prelazi u stanje mirovanja, tj. završava perzistirajućim, obično tamno smeđe prebojenim atrofičnim površinama. Vrlo je redak prelaz u sistemsku sklerodermiju.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, dermatološkog pregleda, a potvrđuje se histološkim nalazom.

Lečenje

Terapija ne daje pouzdane rezultate. U početnom, inflamatornom stadijumu bolesti je indikovan penicilin. Kod linearnih oblika bolesti pokušava se sa fenitoinom. Manja žarišta se leče intralezionalnom primenom triamcionlon acetonida.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde