Parakokcidioidomikoza

 

Uzrok nastanka

Uzročnik je gljivica Paracoccidioides brasiliensis. Čovek se inficira inhalacijom micela, koje iz tla dospevaju u vazduh (prašina). Ne može se preneti sa jednog na drugog čoveka. Rizične grupe su osobe sa smanjenim imunitetom (HIV, transplantacija organa, prolongirana terapija kortikosteroidima, maligna oboljenja i dr)
 
 
 
 

 

Klinička slika

Kliničke manifestacije varijaju od subkliničkih do hroničnih oblika.
 
Limfnonodularni oblik: limfni čvorovi su uvećani, nekada bolni i mogu drenirati gnojav sadržaj. Najčešće su zahvaćeni vratni i aksilarni (potpazušni) limfni čvorovi. U usnoj duplji nastaju bolne ulceracije. Ukoliko su zahvaćena pluća otežano je disanje i često je prisutan kašalj.
 
Pulmonarni (plućni) oblik: simptomi i znaci su kašalj, povišena telesna temperatura, noćno preznojavanje, malaksalost i gubitak telene težine.
 
Mukokutani oblik: najčešće se promene javljaju na sluzokoži usne duplje i nosa u vidu bolnih ulceracija, mogu perzistirati nedeljama ili mesecima. Kod nelečenih oblika mogu nastati perforacija nepca ili nosnog septuma. Kožne lezije nastaju na licu oko usta i nosa, a kod težih slučajeva promene zahvataju velike delove kože lica.
Diseminovani oblik: hematogena diseminacija dovodi do zahvatanja tankog i debelog creva, jetre, nadbubrežnih žlezda, osteomijeitisa, artritisa, meningoencefalitisa ili fokalnih cerebralnih lezija.
 

 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, mikroskopskog pregleda zahvaćenog tkiva, laboratorijskih analiza (pregled krvi i likvora), seroloških reakcija.
 
 
 
 

Lečenje

Primenjuju se antifungicidni lekovi, i to itrokonazol, a u težim slučajevima i amfotericin B i simptomatska terapija u zavisnosti od zahvaćenih organa.
 
 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde