Prelomi vrata butne kosti (Fractura colli femiris)

Prelomi vrata butne kosti najčešće nastaju pri padu na kuk. Najčešće se sreće kod osoba preko šezdesete godine života kod kojih pored traume značajnu ulogu ima i prisutna osteoporoza. Kod mladih osoba prelom vrata butne kosti nastaje pod dejstvom snažne traume (saobraćajne nesreće).


Klinička slika

U kliničkoj slici dominira bol u predelu kuka koji se pojačava pri pokušaju pokretanja ekstremiteta. Pored bola prisutna je i funkcionalna nemoć. Bolesnik ne može aktivno da podigne povređeni ekstremitet i odvoji petu od podloge. Kada je u pitaju dislocirani prelom karakteristični znaci su: noga se nalazi u spoljnoj rotaciji preko 45 stepeni, postoji skraćenje povređene noge i noga se nalazi u addukciji u odnosu na horizonatalno položenu karlicu.


Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, a potvrđuje se rendgenskim snimcima (antero-posteriorni i profilni snimak).


Lečenje

Nedislocirani prelomi vrata butne kosti se leče neoperativno imobilizacijom u gipsu 3 do 4 meseca. Dislocirani prelomi se leče operativno, kod mlađih osoba se sastoji iz unutrašnje fiksacije, a kod starijih iz primarne artroplastike (ugradnja veštačkog zgloba kuka). Kod vrlo starih osoba se preporučuje ugradnja parcijalne endoproteze zgloba kuka.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

 1. boris zloh 26.08.2013

  Dijagnose-fractura colli femoris. Rtg-prelom vrata butne kosti levo gar. I. Th-rantudil, mydocalm 3+1. Hod na stakama. . Posto sam mlad 80godiste. . Doctor je reko da netreba stavljati gips. . Molim vas z misljenje dali je doctor pogresio, i trebao staviti gips. . Uz duze postovanje ocekujem sto skorije odgovor. Hvala na razumevanju.


 2. Feriz Suljevic 13.11.2012

  Pri padu sa visine sam polomio vrat butne koti. Sad me interesuje sta su trebali ljekari da ucine za prvu pomoc jer neki tvrde a i moje misljenje je da je moglo da se ucvrsti sa sarafima da nebih mijenjao kompletan kuk. Vestacki kuk mi je ugradjen tek nakon 50 dana od preloma kad sam trebao da idem na fizikalnu terapiju. Tu su doktori utvrdili da mora hitno da se operise jer su navodno napravili veliki propust u predhodnoj bolnici. Sad me interesuje ko je bio u pravu. Prva ili druga bolnica. Jer je kost bila nakon 50 dana potpuno odvojena. Unaprijed hvala


 3. aco i sasa 28.07.2010

  Imam druga koji je pri padu sa bicikle polomio levi kuk. Ima 30 god, i ineresuje ga posle dva meseca dva meseca od kada je ugadio kuk osjecam se dobro ali me ineresuje, posle koliko vremena smem da stanem celom tezinom na operisan kuk. , mogu da podignem oko 100 kg a sada kada sam polomio kuk koliko smem da podignem tesko??? I sta ne smem da radim. . , ??
  Unapred hvala nadam se da ce te mi odgovoriti. . . .


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde