Prelomi petne kosti (Fractura calcanei)


Prelomi petne kosti spadaju u najčešće prelome kostiju tarzusa. Prelomi kalkaneusa mogu biti intraartikularni i ekstraartikularni. Intrartikularni prelomi su znatno češći i čine oko dve trećine svih preloma kalkaneusa. Kompresivni, kominutivni prelomi tela kalkaneusa koji zahvataju artikularnu površinu predstavljaju najteže prelome petne kosti.


Uzrok nastanka

Prelomi petne kosti najčešće nastaju pri padu sa visine pri čemu se povređeni dočeka na jednu ili obe pete.


Klinička slika

U kliničkoj slici se zapaža izražen otok zadnjeg dela sa hematomom koji se širi na medijalni deo tabana i distalni deo potkolenice. Dolazi do promene oblika pete koja sa zadnje strane izgleda proširena i spljoštena. Prisutan je bol na palpaciju u predelu cele pete, a oslonac na povređenu petu po pravilu je bolan i neizvodljiv.


Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, rendgenskih snimaka.


Lečenje

Kod izolovanih preloma petne kosti kao i kod preloma bez veće dislokacije fragmenata indikovano je neoperativno lečenje koje podrazumeva aplikaciju elastičnog zavoja ili gipsane šine, elevaciju potkolenice i mirovanje. Kada se intenzitet bola smanji, počinje se sa fizikalnom terapijom. Prelomi sa dislokacijom zahtevaju operativno lečenje. Nakon repozicije fragmenata fiksacija se vrši spongioznim zavrtnjima ili pločicom.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Halid 16.05.2012

    Prije 15 godina sam pao sa zgrade prvi sprat i slomio petu jednu sedmucu sam bio u bolnici cekajuci da otok spadne ioperisali su me niko nije petu vrato u prvobitan polizaj nego su samo operisali i dobio sam 4 sarafa i 2 plate. Nakon 3 godine ponovo operacija da se to sve izvadi jer 3 sarafa su se rasklimala. Nakon te operacija mi je zivac ostecen pa ma mali prst se uvlaci pod susjedni bolove imam svakodnevno ne mogu da radim nosim ortopedske cipele ali ne pomaze. Kicma se uskrivila za 16 mm lijeva noga duza. Imam 110 kg star 48 godina.


  2. SAMIR 15.07.2010

    0. 06. 2010 sam sa 1. 5m prilikom bezveznog skoka doslo je do loma pete calcaneus, nisam povredio nikakvu tetivu ili ligamenat ali muci me vise nocu tupi bol a uzimam samo brufen 400mg 3x1. Zelim znati sta je najbolje uzeti za zarastanje i koliko bi vremena trebalo za rehabilitaciju, naravno bitan mi je polozaj noge da li mora biti podignuta. Moja kilaza je 70kg 1. 74 visok nekada brz sa velikim odskokom,. ,. , nema vise,. . . . . . . Hvala


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde