Prelomi petne kosti (Fractura calcanei)

Prelomi petne kosti spadaju u najčešće prelome kostiju tarzusa. Prelomi kalkaneusa mogu biti intraartikularni i ekstraartikularni. Intrartikularni prelomi su znatno češći i čine oko dve trećine svih preloma kalkaneusa. Kompresivni, kominutivni prelomi tela kalkaneusa koji zahvataju artikularnu površinu predstavljaju najteže prelome petne kosti.


Uzrok nastanka

Prelomi petne kosti najčešće nastaju pri padu sa visine pri čemu se povređeni dočeka na jednu ili obe pete.


Klinička slika

U kliničkoj slici se zapaža izražen otok zadnjeg dela sa hematomom koji se širi na medijalni deo tabana i distalni deo potkolenice. Dolazi do promene oblika pete koja sa zadnje strane izgleda proširena i spljoštena. Prisutan je bol na palpaciju u predelu cele pete, a oslonac na povređenu petu po pravilu je bolan i neizvodljiv.


Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, rendgenskih snimaka.


Lečenje

Kod izolovanih preloma petne kosti kao i kod preloma bez veće dislokacije fragmenata indikovano je neoperativno lečenje koje podrazumeva aplikaciju elastičnog zavoja ili gipsane šine, elevaciju potkolenice i mirovanje. Kada se intenzitet bola smanji, počinje se sa fizikalnom terapijom. Prelomi sa dislokacijom zahtevaju operativno lečenje. Nakon repozicije fragmenata fiksacija se vrši spongioznim zavrtnjima ili pločicom.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 11

 1. Gabrijela 22.09.2023

  Dobar dan, želim da Vam postavim pitanje. Moj suprug je pao i povredio petnu kost, imao je operaciju do 10. oktobra, rana i dalje curi i na zglobu je ostala kao rupica i ne može nikako da zatvori, zbog toga ne može na rehalibitaciju i u banju. Imate li neki savet? Pozdrav.


 2. Buki 21.09.2023

  Pred tri nedelje skokajki se zdobiv so fraktura na calcaneusot. Doktorot mi reče deka kaj niv ne pravele operacija i mi stavija gips. Kontrola mi dade po 6 nedeli. Imam i slika od rendgenot. Što da pravam???


 3. Buki 21.09.2023

  Pred tri nedeli skokajki se zdobiv so fraktura na calcaneusot.Doktorot mi rece deka kaj niv ne pravele operacija i mi stavija gips.Kontrola mi dade po 6 nedeli.Imam i slika od rendgenot.Sto da pravam???


 4. Mirjana 03.09.2023

  Koliko se kod preloma pete nosi gips? Kada se skine gips, posle koliko dana smem da se oslonim na nogu? Da li je potrebna rehabilitacija i šta pokazuje iskustvo, kakva je dalja prognoza osobe od 68 godina da će ta peta biti kao pre preloma pete?


 5. Bratislav 14.01.2023

  Polomio petu imao sipku koja je ispala koliko traje oporavak


 6. Slavica Vasiljevic 05.05.2022

  Imam 39 godina pre godinu ipo bila mi je napukla petna kost sad me ukocila kicma I prvo Sam osetila bol na toj nozi koju Sam povredjivala u koleno kao da me noz bode a zatim I petu bol nepodnosljiv kao da mi bruji u peti sta se to desava?


 7. Aleksov Goran 27.01.2022

  Polomio sam petu pre 40 dana, fractura calcanei, podlivi su se povukli, ali otok ne. Zanima me, osim obloga, da li ima i medikamenata za povlačenje otoka?


 8. Krsto 25.10.2021

  Pozdrav,ja sam prije 20 dana polomio obje pete,i uradili su mi snimak,i poslali me kuci,niti je bilo gipsa,niti operacije,jedino sto mi je prepisano 2 vrste gela,i tabletw za srce,znaci ja imam 29godina,i crne gore sam,i,zanima me da li,je normalno da mi nista ne odrade povodom loma,prepisane su mi stake na obje polomljene pete,pa da sam iz cirkusa mozda bih mogao da se krecem tako,mada nijesam dobiio stake koje su prepisali,bio sam na kontrolu kroz 12 dana,ali posto nijesam osiguran,i nemam izabranog ljekara,nijesu ni htjeli da me pregledaju,pa me zanima sta ja da radim,i kako da ozdravim???


 9. Sasa 25.12.2020

  Imam 37 god. I pre dva dana sam upao u otvorenu sahtu u ulici koja nije bas najbolje osvetljena, prilikom pada povredio sam levu petu. Izrazen mi je edem i podliv bez vidljivih laceracijau nivou cele pete i stopala, deformisana peta. ( Nc uredan) to ne znam sta je ali bih voleo da mi objasnite kako da lecim ovu povredu posto dokror koji me je primio nije bas toliko zainteresovan za moju povredu, a radi na VMA na ortopediji i nebih da ga imenujem zbog njegove privatnosti. Dalje pise Dg. Fractura calcanei sin. Th. Dato objasnjenje o stanju i mogucnostima lecenja za sada zbog pracenja mekih tkiva fiksacioni zavoj, hod bez oslonca na povredjenu nogu uz pomoc staka ( koje pritom nisam dobio i skakucem na cednoj nozi po kuci pridrzavajuci se za sta stignem. Za bolove su mi prepisali Xefo Rapid 2x1 Clexane 0,4ml/24h sc preko nadlezne patronazne sluzbe koju nemam. Dijagnoza S920 - Fractura calcanei,glavna dijagnoza tako reci. I ja sada imam pitanje za vas, snasao sam se za neke stake koje ne znam ni da koristim a svake nedelje moram po svoju hronicnu terapiju u D.Z koji je veoma daleko od mene jer zivim kao podstanar: Dali bih ja smeo da se krecem sa tim stakama kako znam i umem jer drugo mi ne preostaje i sta ako padnem opet na povredjenu petu koja me i dalje boli kao prvog dana posto za bolove pijem samo Brufen od 400 i to je sve, znaci nista od ove njihove terapije nisam uspeo da nadjem jos sam pritom i loseg materijalnog stanja. Hvala unapredna svim odgovorima i dobrim ljudima koji zele pomoci u bilo kom smislu.


 10. Halid 16.05.2012

  Prije 15 godina sam pao sa zgrade prvi sprat i slomio petu jednu sedmucu sam bio u bolnici cekajuci da otok spadne ioperisali su me niko nije petu vrato u prvobitan polizaj nego su samo operisali i dobio sam 4 sarafa i 2 plate. Nakon 3 godine ponovo operacija da se to sve izvadi jer 3 sarafa su se rasklimala. Nakon te operacija mi je zivac ostecen pa ma mali prst se uvlaci pod susjedni bolove imam svakodnevno ne mogu da radim nosim ortopedske cipele ali ne pomaze. Kicma se uskrivila za 16 mm lijeva noga duza. Imam 110 kg star 48 godina.


 11. SAMIR 15.07.2010

  0. 06. 2010 sam sa 1. 5m prilikom bezveznog skoka doslo je do loma pete calcaneus, nisam povredio nikakvu tetivu ili ligamenat ali muci me vise nocu tupi bol a uzimam samo brufen 400mg 3x1. Zelim znati sta je najbolje uzeti za zarastanje i koliko bi vremena trebalo za rehabilitaciju, naravno bitan mi je polozaj noge da li mora biti podignuta. Moja kilaza je 70kg 1. 74 visok nekada brz sa velikim odskokom,. ,. , nema vise,. . . . . . . Hvala


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde