Pneumocystis carinii

Pneumocystis carinii spada u rod gljivica Pneumocystis a porodicu Pneumocystidaceae.
Izazito je izražen tropizam prema plućnom tkivu.

Put prenošenja

Ova gljivica nije patogena za zdrave ljude sa očuvanim imunitetom, već izaziva oportunističku infekciju kod osoba sa oslabljenim imunitetom (maligna oboljenja, AIDS, dugotrajna imunosupresivna terapija, transplantacija organa, homoseksualci i uživaoci droge).

Patološki (medicinski) značaj

Pneumocistoza je gljivična infekcija pluća koja nastaje kod imunokompromitovanih osoba, najčešće obolelih od AIDS-a. Kod osoba sa AIDS-om bolest se sporije razvija i ima lakši oblik, dok kod ostalih rizičnih grupa nastaje teži oblik koji brzo progredira.

Simptomi i znaci su u vidu povišene telesne temperature, kašlja uglavnom suvog, površnog i ubrzanog disanja, dispneje (otežanog disanja), a u odmaklim slučajevima i simptomima respiratorne insuficijencije.
Ekstrapulmonalna infekcija može da nastane kao posledica diseminacije iz pluća u druge organe-limfne čvorove, slezinu, koštanu srž, jetru, bubrege, srce, mozak, pankreas, kožu i dr.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, rendgenografije pluća, izolacije uzročnika iz sputuma, bronhoskopije, biopsije pluća.

Lečenje

Lečenje obolelih sprovodi se primenom trimethoprim-sulfamethoxazola i pentamidina u toku više nedelja. Uprkos lečenju znatan broj obolelih umire.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. 29.12.2020

    Postovani ,mozete li mi pomoci imam jako crvenilo ispod dojke,stara sam 73 gid. Sin mi je imao koronu bogu hvala sad jf negazuvsn ja sym bila izolovana ali u svakomdlucaju norala sxm mu sprfnati hranu i nosti pred vrata ,uvek sam zurila ,a imam i dijabetes 2 i 2 stenda vodila sam racuuna o higijeni ,ali sam se mnigo znojila i ocibledno samneko znohenje preskocila fa se odmah neoperem u dislo je di ojeda . Ova situacija sa virusom nisam u mogucnosti da idfm kod lekara jer mi se cesto menja pritusak ,a i iz straha dy nedobijem virus . Pa vas molkm da mi orepirucite kremu. Neki kek kaki da se kecim da mi se mbogo nepigirsa,hvala puno i zflin vam dibri zdravlje i uspeh u rafu uz divne zelje fa vam bude sve dobro 


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde