Cryptococcus species

Cryptococcus species spada u kvasnice i obuhvata dosta saprofitnih vrsta koje izazivaju oportunističke infekcije kod imuniodeficijentnih pacijenata. Predstavnik je Cryptococcus neoformans. Formira karakteristične blastospore veličine 5-10μm. To je intracelularni parazit koji se razmnožava u makrofagima.

Put prenošenja

Ova gljivica se nalazi u tlu, domaćini su ptice (golubovi, čvorak) i širi se preko ptičjeg fecesa. Čovek se inficira inhalacijom spora. Uglavnom obolevaju ljudi sa oslabljenim imunitetom (AIDS, maligna oboljenja, dugotrajna terapija kortikosteroidima)

Patološki (medicinski) značaj

Kriptokokoza je oboljenje koje se najčešće javlja kod obolelih od AIDS-a, a koje uzrokuje gljivica Cryptococcus neoformans.
Bolest često zahvata mozak i kičmenu moždinu i rezultira meningitisom, zatim zahvata pluća, kožu i kosti. Drugi organi su ređe zahvaćeni. Kod meningitisa se prvo javljaju glavobolja i konfuzija. Meningitis se karakteriše letargijom, groznicom, visokom temperaturom, meningealnim znakovima, mučninom i povraćanjem.

Kod plućne infekcije se javljaju kašalj, bol u grudima i kod težih infekcija otežano disanje. Na koži se javljaju promene u vidu akni i ulceracija a na kostima nastaje osteomijelitis.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, dokazivanja uzročnika (direktni preparat bojenje po Buriu), laboratorijskih analiza (pregled krvi i likvora), seroloških reakcija (direktna imunoflorescencija, ELISA).

Lečenje

U lečenju se ordiniraju antimikotici, flukonazol, amfotericin B, ili ketokonazol i simptomatska terapija u zavisnosti od zahvaćenih organa.
Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa gljivicom Cryptococcus species.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde