Kongenitalni glaukom

Glaukom nije bolest već sindrom, odnosno skup sledećih simptoma: povišenje očnog pritiska, udubljenje papile očnog živca i oštećenje vidnog polja. Kongenitalni (urođeni) glaukom se javlja u prvim mesecima života.

Uzrok nastanka


Uloga nasleđa u pojavi kongenitalnog glaukoma je značajna, danas se zna da u većini slučajeva (80%) postoji recesivan tip nasleđa, ređe je u pitanju dominantan prenos osobina. Porast intraokularnog pritiska je izazvan poremećajem diferencijacije komornog ugla tokom intrauterinog razvitka i time uslovljenim ovećanjem otpora oticanju očne vodice

Klinička slika

Nekoliko nedelja ili meseci nakon rođenja roditelji primećuju da dete ima " krupne oči". Pri visokom očnom pritisku beonjača se rasteže i oko postaje izrazito veliko, što se naziva hidroftalmus ili buftalmus (volovsko oko). Stanje je obično jednostrano. Povećanje očne jabučice može biti vrlo izrazito pa se može dogoditi njeno pucanje i pri najmanjoj traumi. Oko je izrazito osetljivo na svetlost ( fotofobija) pa dete pogled i glavu okreće u suprotnu stranu od izvora svetlosti. Bolest može imati i blaži tok s manjim rastezanjem oka. U slučajevima kod kojih anomalija ugla, nije izrazita mogu da se znaci kongenitalnog glaukoma jave kasnije između 10. i 20. godine života. Ovaj juvenilni glaukom je samo kasna manifestacija kongenitalnog glaukoma i od njega se razlikuje manjim uvećanjem rožnjače i bulbusa u celini.


Dijagnoza

Rade se određivanje vida, pregled oka procepnom lampom (biomikroskopom), pregled oftalmoskopom (pregled unutrašnjih struktura oka, koji pokazuje, za glaukom tipične, promene na očnom živcu), tonometrija (merenje očnog pritiska), određivanje vidnog polja (periferni i centralni vid) i gonioskopija (sočivo koje se postavlja na oko kako bi se videlo stanje očnog ugla).

Lečenje
Lečenje kongenitalnog glaukoma je isključivo hirurškim putem.Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde