Strana tela u nosu

Strana tela u nosu (corpora aliena nasi) se najčešće viđaju kod dece, a ređe kod odraslih.
 

Uzrok nastanka

Deca iz radoznalosti u igri, stavljaju razne predmete u nos. Najčešće su to perlice, plastične mase, dugmići, klikeri, semenke i drugi predmeti. Strana tela najčešće dospevaju u nos kroz prednje otvore, a retko kroz hoane, prilikom povraćanja ili usled paralize mekog nepca.
 
Izuzetno strana tela dospevaju u nos prilkom povrede, kao što su komadići stakla i drugi. Izuzetno retko, strana tela u nosu mogu se naći u bolesnika koji stavljaju razne trave, kao navodno lek u nos, ili ako lekar previdi komadić gaze ili vate posle intervencije u nosu.
 

Klinička slika

Nekada strano telo ne daje simptome i ostaje dugo vreme nezapaženo, naročito kada su u pitanju mala deca. Na strani na kojoj se nalazi strano telo otežano je disanje na nos. Dolazi do jednostrane pojačane sekrecije iz nosa, koja je u početku mukozna, pa mukopurulentna i sangvinolentna (gnojna), zatim jako fetidna (neprijatnog mirisa). Često se javlja kijanje. Ukoliko je strano telo oštrih ivica može se javiti i lako krvarenje.
 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, ORL pregleda (prednja rinoskopija).
 

Lečenje

Lečenje se sastoji u ekstrakciji stranog tela koju treba uraditi što pre. Intervencija se radi putem prednje rinoskopije isključivo od strane lekara!
Ako je strano telo duže stajalo i izazvalo lokalno zapaljenje, potrebno je odrediti antibiotsku terapiju.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Sanja 01.05.2021

    Imam nesto oteklo u nosu vidljivo kad pogledam. Malo teze disem na tu stranu i imam bol u grlu. Ponekad imam i krv na maramici


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde