Strana tela larinksa

Strana tela (corpus alineum laryngis) najčešće dospevaju u larinks aspiracijom iz spoljašnje sredine, veoma retko pri ranjavanju u vrat.

Uzrok nastanka

Radi se obično o oštrim stranim telima, ali su i ona retka u odnosu na druga strana tela disajnih puteva. Po prirodi su to delići kosti, komadići stakla, igle, ili se radi o velikim zalogajima hrane, posebno kod alkoholičara, pacijenata sa poremećajem stanja svesti ili akta gutanja.

Klinička slika

Strana tela u larinksu u zavisnosti od veličine, oblika i lokalizacije ispoljavaju karakteristične simptome. Najčešće su prisutni dispneja (otežano disanje), kašalj, promuklost i afonija (gubitak glasa), a nekada i kratkotrajan gubitak svesti i popuštanje sfinktera. Kod velikih stranih tela postoje i cijanoza ( modrilo) i inspiratorni stridor. Nekada kao posledica mogu ostati perihondritis i stenoza.

Dijagnoza

Postavlja se iz dobijenih anamneznih podataka, kliničkim pregledom, radiografskim ispitivanjima u odraslih indirektnim pregledom larinksa i direktoskopijom.

Lečenje

Lečenje se sprovodi ekstrakcijom stranog tela u direktnoj laringoskopiji. Gotovo sva strana tela larinksa se mogu na ovaj način odstraniti. Kada je u pitanju veliko strano telo primenjuje se Heimlich - ov zahvat. Nekada je potrebno uraditi traheotomiju.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Rale 24.05.2011

    Godinama kašljem i ne znam šta mi je, pa čitajući ove komentare ne znam više kome i kako da se obratim. Lekare koje sam posećivao pojma nemaju,a  ja i dalje kašljem, pogotovo ako mi grlo ima kontakt sa hladnim, kašalj se pojačava. Meni nema lijeka i ne znam što mi je pa se nadam ako ovo neko pročita, a bude u mogučnosti da me posavetuje ili da mi može pomoći na bilo koji način, bio bih mu zahvalan, i nagradio bih ga za njegov savet ili trud.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde