Ciste i fistule na vratu


Urođene ciste i fistule na vratu predstavljaju kongenitalne malformacije ovog predela. Prema mestu nastajanja one se dele na medijalne i lateralne.

Uzrok nastanka

Medijalne ciste i fisule na vratu nastaju usled poremećaja u involuciji tireoglosnog kanala. Ukoliko se ostaci ili ceo kanal otvore na koži vrata ili u farinksu, formiraju se fistule. Ako ostanu zatvoreni obrazuju se ciste. Lateralne ciste i fistule vrata zovu se još i branhiogene jer nastaju usled poremećaja razvoja škržnih lukova. Nastaju usled genetskih i toksičnih uzroka sa perzistiranjem embrionalnog cervikalnog sinusa.

Klinička slika

Medijalne ciste i fistule se manifestuju kao cistični tumefakti ili fistulozni otvori sa sekrecijom u medijalnoj liniji vrata, iznad ili ispod hioidne kosti. Promena se pomera pri gutanju. Kod postojanja fistula vidi se otvor, najčešće na prednjem rubu sternokleidomastoidnog mišića, sa okolnim zapaljenjem i periodima izlivanja gnojnog sadržaja. Cista se manifestuje kao ovalan, gladak, fluktuantan tumefakt bočno na vratu, koji se može povremeno inflamirati.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda.

Lečenje

Medijalne ciste i fistule se leče hirurški, ekcizijom kanala i resekcijom dela hioidne kosti kroz koju kanal prolazi. Kod lateralnih cista i fistula je potrebna hirurška ekcizija promene u celosti.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. mare 08.11.2014

  Moje dijete ima 3 g, bili smo već 2 puta na operaciji ciste al ona se opet vratila


 2. radosavljevic amira 15.12.2012

  Ja sam operisala lateralnu cistu na vratu pre dvanaest godina i sad mi se opet pojavila operacija je ok nista strasno ali me interesuje zasto se ponovo vraca


 3. Goca 30.11.2012

  Pozdrav, moja beba je rodjena sa dve fistule na vratu, imala je jednu infekciju bilo smo u bolnici, rekli su da pratimo pa u odredjenim godinama da se hiruski putem to sredi, povremeno joj cure. . Svaki komentar znaci. .


 4. Mirjana 20.11.2012

  Dal postoji neka opasnost po život kad se operiše lateralna urođena cista? Otkrivena je kod moje bebe koja sad ima 10 meseci molim vas neka mi neko odgovori nas savetuju operaciju u februaru 2013 godine a ja se plašim za život mog deteta. . . Neka mi neko pomogne. . .


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde