Da zakažete pregled pozovite 063 687 460

Zakažete pregled 063 687 460

Najnoviji odgovori (80636)

  1. Vec duze vreme sam primetila da mi opada kosa,posetom kod dermatologa je ustanovljeno da ne postoji nikakvo oboljenje kože glave i savetovano mi je da koristim šampone koji su blagi. Medjutim do sada sam promenila više šampona protiv opadanja kose ali nema rezultata, dlaka se skroz istanjila i nema više jačinu kao što je bila. Stoga Vas molim da me posavetujete šta je najbolje uraditi odnosno da li ima spasa u sprečavanju daljeg opadanja kose. P.S. nadam se da je pitanje upuceno na pravu adresu Zahvaljujem se unapred. Srdacan pozdrav,Larisa

    Odgovoreno: 09. 05. 2007.


    • Deffluvium ili effluvium je difuzna proredjenost kose.Brojni su moguci uzrocnici .Prema tipu ispadanja kose razlikuju se: -anageni defluvijum-naime u normalnim uslovima 85-9o% dlaka je u anagenoj fazi tako da pod dejstvom stetnog faktora (jobizujuci zraci,citostatici,toksicni lekovi,soli zlata,hipoproteinemija,rigorozna dijeta..) dolazi do naglog prekida anagene faze rasta dlake te i do naglog gubitka kose. -telogeni efluvium_stetni faktor dovodi do prevremenog prelaska velikog broja dlaka iz anagene faze u telogenu fazu.Kako telogena faza rasta dlake traje 3 meseca alopecija pocinje ocigledna tek nakon tog vremena(odlozena je).Najcesci uzrocnici su trudnoca,porodjaj,pobacaj,febrilna stanja,operacije,stres,maligne bolesti,hipotiroidizam,sistemske bolesti,neki lekovi(antikoagulansi,oralni kontraceptivi,retinoidi,ACE inhibitori,beta blokatori,antiparkinsonici...),anemija...Bitno je sto pre utvrditi i ukloniti uzrocni faktor jer stepen alopecije zavisi od inytenziteta i duzine delovanja uzrocnog faktora.Obicno traje 2-3 meseca i za to vreme ispadne dosta dlaka ali se kosa potpuno obnovi za par meseci cak i spontano- bez terapije. Predlazem Vam da se javite dermatologu koji ce uraditi odredjene pretrage a zatim predloziti neki od preparata kojih ima na nasem trzistu .

  1. Unapred bih Vam se zahvalio i zamolio da mi odgovorite i date savet u vezi sa sledecim: Imam 21 godinu i jos u 16-17. godini ova dosadna bolest je pocela da se javlja-i to na kosmatom delu glave i na laktovima. Doktor mi je preporucio Diprosalic losion i koristeci ga odredjeno vreme tragovi psorijaze na glavi su potpuno nestali i vise se nisu javljali, ali to nije slucaj i sa laktovima. Probao sam: i Sinoderm, Diprosalic i Afloderm u svim oblicima (i kao gel, losion i mast)ali apsolutno nista..., pa bih Vas zamolio za savet-sta, kako i koliko da koristim da bi se to povuklo...Jos jednom hvala unapred.

    Odgovoreno: 09. 05. 2007.
    • Psorijaza je oboljenje koje se vrlo uspesno drzi pod kontrolom,naravno primenom vise razlicitih terapijskih modaliteta-zavisno od tipa ,lokalizacije,intenziteta promena.Dermatolog ce zajedno sa Vama odrediti "dobitnu kombinaciju". Nesto vise o psorijazi i lecenju mozete naci na nasem sajtu.
      dr Zorana Zlatanovic
      dermatovenerolog

  1. Poštovani, imam 24 godine. Od malena imam problema sa bolestima kože, ranije su to uglavnom bile sitne infekcije, sve dok mi se nisu pojavili simptomi psorijaze.Obratila sam se lekaru, njegova dijagnoza moje bolesti bila je seboreični dermatitis i tad sam započela lečenje mycosebom. Vremenom sam uvidela da nema nikakvog poboljšanja i informisala sam se putem interneta i sama zaključila da se ipak radi o psorijazi i da je doktor pogrešio.Onda sam se obratila apotekaru, koji je igrom slučaja, takođe imao isti problem kao i ja i potvrdio mi da se radi o psorijazi - preporučio mi je didermal mast.Koristila sam je u narednih 3 meseca i bilo je pozitivnih rezultata, ali preko zime mi se pogoršala situacija (što je karakteristično za ovu bolest). Od mnogih ljudi sam čula da ne valja dugo koristiti didermal mast (ne znam zašto), pa sam htela da me Vi posavetujete šta da radim, koji lek bih mogla koristiti? Za sad imam ljuske i crvenilo po glavi(iza ušiju, iznad čela malo), na! spoljnim stranama laktova, a u poslednje vreme mi se pojavljuje na zglobovima nogu (spoljna strana listova). Ono što me, ustvari, najviše brine, jeste što mi se pojavila i na stidnom delu i na leđima (kraj repne kosti).Molim Vas da mi odgovorite na ovu mail adresu i, ako može, da moje pitanje ne bude javno objavljeno. Unapred hvala što postojite.

    Odgovoreno: 09. 05. 2007.
    • Dijagnozu postavlja lekar a ne apotekar.Moguce je da lakar napravi gresku ali zato postoje kontrolni pregledi.Najiskrenije Vam ne bih savetovala da se lecite sami.Jeste da za sada nema leka koji moze u potpunosti da izleci psorijazu ,ali je ovu bolest i te kako moguce drzati pod kontrolom.A to se postize samo timskim radom lekara i pacijenta.Obratite se dermatologu i poslusajte njegov savet.Nesto vise o psorijazi mozete naci na nasem sajtu.Hvala na podrsci,mnogo znaci. Sa nadom da cete se uskoro javiti bez koznih promena
      dr Zorana Zlatanovic
      dermatovenerolog

  1. Moja sedamnaestogodišnja ćerka ima bubuljice po leđima i licu.Često bubuljice budu i zagnojane.Šta da radi da se ti problemi smanje i nestanu?

    Odgovoreno: 09. 05. 2007.
  1. Zovem se Sanja Pesic, majka sam 3-godisnje devojcice Nevene i jako sam zabrinuta za njeno zdravlje pa bih Vas najljubaznije zamolila da procitate moje pismo i pruzite mi savet kao i nadu da cu izleciti za mene ovu opaku bolest.Naime, pre sest meseci na temenu glave deteta pojavilo se crvenilo u obliku veceg kruga,praceno je opadanjem kose i pojavom peruti.Javila sam se koznom lekaru u domu zdravlja i otpoceli smo sa terapijama.Nalazi koji su radjeni sa dlakom i peruti(skvamom) u higijenskom zavodu dali su dijagnozu:Microsporum canis.Rekli su mi tamo da je to moguce od zivotinja(macka,pas-koje inace cuvmo) i malo me ohrabrili recima da se o leci i da ce kosa porasti.Doktorka Bojana u domu zdravlja je takodje vrsila mikoloske analize i u terapiji je odmah ukljucila tablete:Mycoseb,losion:Obytin.Nakon 2.nedelje ponovo smo uradili mikoloski pregled u domu zdr. i bio je pozitivan, pa je u terapiju ukljucena crema:Lomisil i tableste su nastavljene.Na sledecoj kontroli nalaz je ope! t bio pozitivan, terapija je nastavljena ali je ukljucen i Mycoseb sampon.Posle mesec ipo dana stanje se stabilizovalo, iskljucene su tablete a cremu i sampon smo i dalje koristili. Ovog puta mikoloski pregled je bio negativan.Napredka u pogledu rasta kose nije bilo a takodje i koza na tom delu je bila dosta ostecena pa je doktorka prepisala Panthenol cremu.Iz straha da nesto nije ozbiljnije u pitanju,detetu sam izvadila krv i krvna slika je bila u redu.Celokupna ova terapija je trajala od 5.Decembra '06.Kada sam dete odvela 5.4.'07 na kontrolu jer nikakvih promena nije bilo, doktorka je uvela terapiju ugljenim kiselinama(co2),i sinoderm gel.Nakon tri nedelja stanje se pogorsalo i to me jako brine, i ako mi verujete svakodnevno placem jer ne znam kako da pomognem detetu.Sada je to predeo od temena prema celu i to jako velika povrsina.Kosa neverovatno opada i peruta se, mada nisam primetila da se dete cese.Ove promene su nastale od prilike kada je uvedena terapija sa kiselin! ama.U pocetku su se pojavile zuckaste tackice koje su postajal! e crvenk aste, a kada ih pipnete kao da su imale kvrzice.Oko njih se stvarala perut i tako se velikom brzinom od tackica pretvorio krug ovalnog oblika,pun peruti, a na ivicama crveni i poduo a kosa veoma opada.Doktorka nas je opet uputila u higijenski da uradimo analizu(jer prednodni put je bilo gljivicno oboljenej) a sada kaze da joj to ne lici na isto oboljenje. Ovim putem bih Vas najljubaznije zamolila da mi pomognete.Ne zelim da ispadne da sumnjam u strucnost dr.Bojane, ali bih volela da cujem misljenje jos nekog strucnjaka i da me uputite sta dalje da radim. Molim Vas da mi date bar malo nade da moja Nevena nece ostati celava i time biti opterecena celog zivota.Nadam se da me razumete i unapred Vam se zahvaljujem. Ako je potrebno doci na pregled rado bih dovela dete da i Vi date svoje misljenje.

    Odgovoreno: 09. 05. 2007.
    • Na dugo pismo kratak odgovor-dovedite dete na pregled.Dva dana pre toga ne perite kosu detetu i ne nazite nista. Bez brige ,gljivicne infekcije su ceste ali se uspesno lece samo sto zahtevaju malo vise vremena,narocito kada je dlka zahvacena.
      dr Zorana Zlatanovic
      dermatolog na Klinici za kozne i polne bolesti u Nisu

Prikazano 4391-4395 od ukupno 4444 pitanja