Da zakažete pregled pozovite 063/687-460

Zakažete pregled 063/687-460

Najnoviji odgovori (78914)

  1. Postovana, >Imam 33 godine i od maja 2005 koristim lek Xalatan (po jednu pre spavanja) zbog povisenog ocnog pritiska. Nemam promene na ocnom dnu i vidno polje je u redu. Do sada sa ovim lekom ocni pritisak je u redu. Ono sto mene interesuje je u slucaju da planiram trudnocu, a obzirom da se >ovaj lek ne sme koristiti u trudnoci kada je bezbedno za plod da prekinem sa ovom terapijom ( da li pre zaceca ili odmah nakon)? Naravno podrazumeva se da u mom konkretnom slucaju to odobri oftamolog.   Unapred hvala

    Odgovoreno: 04. 06. 2007.
    • Xalatan je lek koji se koristi za lečenje glaukoma otvorenog ugla, ili okularne hipertenzije.

      Više od 10 godina kliničkog iskustva preporučuje ovaj lek kao veoma efikasan, siguran i konforan (stavlja se jednom dnevno). Kao i svi lekovi i Xalatan ima nus pojave, koje su uobičajeno slabe i podnošljive ( alergija na sastojke leka, crvenolo očiju, osećaj svraba i prisustva stranog tela, povećana pigmentacija, promena boje dužice i dr.).

       Xalatan je lek za koji se sa sigurnošću ne zna da li će biti štetan po trudnicu i plod ili ne, a  kako se može naći u mleku ne bi ga trebalo koristiti tokom dojenja. Ako je očekivana korist veća od mogućeg rizika onda treba nastaviti sa upotrebom leka. Sa saznanjem o trudnoći bi trebalo prekinuti terapiju. Zato je neophodno posavetovati se sa doktorom koji leči Vaš glaukom da li je moguća promena terapije.

       


  1. Pitanje br.13

    Odgovoreno: 14. 03. 2007.
    • Poštovanji gospodine Bijeliću,
      simptomi koji opiosujete relativno su česti kod osoba nakon 5o godina, kada se javljaju degenerativne promene u staklastom telu oka, koje se opisuju kao „ leteće mušice“, pojava razlitih oblika u vidu konaca, krugova i sl. I pored toga što ih oftalmolozi ne smatraju nekim posebnim oboljenjem, obzirom da su znak slabije cirkulacije preporučuju se neki lekovi kori su korisni  u smislu popravljanja cirkulacije uopšte, a naravno i u oko.

      Ja u svojoj prakci preporučujem neke od preparata ( tbl.Ocuvit 2x1, tbl.Tocopherol 2x1, tbl. Adavin 1x1). Takođe je vrlo važan i  način života i ishrana, gde je pušenje značajan faktor rizika ( nadam se da vi ne pušite), a preporučuje se što više kretanja i drugi vidovi zdravog života. Nadam se da vi u Igalu imate sve uslove da vodite zdrav život, pa iskoristite te mogućnosti. Pozdrav, Doc.dr Dragan Veselinović

  1. Pitanje br.12

    Odgovoreno: 14. 03. 2007.
    • Na osnovu slika i tegoba koje opisujete relativno je jasno da se radi o obostranom konjuktivitisu. Nejasan je samo uzrok konjuktivitisa, a treba imati na umu da je veliki broj faktora koji ga mogu prouzrokovati. Ukoliko dugotrajno radite na kompjuteru, to može biti razlog vaših tegoba, i u tom slučaju kapi koje koristite ( Hypromeloza P ) mogu biti od velike koirsti. U praksi bi bilo poželjno uzeti bris konjunktive i eventualno ustanoviti prisustvo bakterije. Na osnovu slike nemam utisak da se radi o bakterijskom konjunktivitisu, takoda bih vam uz Hypremelozu predložino još jedne kapi ( sol.Oftalmol 3x), koje kod ove forme konjunktivitisa mogu dati dobre rezultate. U svakom slučaju za precizniju terapiju trebao bi i precizniji pregled. Javite se Vašem oftalmologu ukoliko nema poboljšanja. 
      Pozdrav, Doc.dr Dragan Veselinović 

  1. Pitanje br. 11

    Odgovoreno: 14. 03. 2007.
    • Na osnovu opisa Vaših promena u očima najverovatnije je u pitanju hronična upala rubova kapaka i konjunktive koja je praćena crvenilom pojavom ljuspica, svrabom a nekada i opadanjem trepavica. Ovo je najčešće bakterijska infekcija i mogu je prouzrokovati veliki broj bakterija (stafilokog, sterptokok i dr).       Osnovi problem u lečenju je da je u pitanju hronično oboljenje, što podrazumeva i Vašu upornost i spremnost na dugotrajno lečenje. Idealno bi bilo da uzmete bris sa promena na kapcima i konjunktivi i da se pokuša da se pronadje koja je bakterija uzročnik, što bi nam olakšalo izbor leka na osnovu anti biograma.

            Ukoliko to nije moguće, ili ukoliko je nalaz na biogramu negativan, preporučujem Vam sledeću terapiju.

      Svakoga dana će te 15 min stavljati obloge sol.Acidi borici 3% ( nakvašena vata ili gaza). Nakon uklanjanja obloga će te takođe nakvašenim štapićem od vate, nežno ukloniti sve ljuspice i promene na rubu kapaka ( toaleta rubova kapaka). Nakon ovog će te u ivicu kapka utrljati neku od masti ( preporučujem, ung.Corticin). Sve ovo je možda najbolje uraditi uveče, pred spavanje. U toku dana se preporučuje primena nekih od antibiotskih kapi koje u sebi sadrže i kortikosteroide.( sol.Tobradex,sol.Dexamethason-Neomycin, sol.Oftalmol). Nakon tri nedelje ove terapije treba posetiti oftalmologa koji će proceniti dalju terapiju. Treba imati u vidu da neke od ovih kapi koje sam preporučio, ne smeju da se previše dugo koriste, jer mogu prouzrokovati povećanje očnog poritiska. 
      Pozdrav, Doc.dr Dragan Veselinović 

  1. Pitanje br.10

    Odgovoreno: 14. 03. 2007.
    • Pojava „plavičaste“promene u oku može nastati iz većeg broja razloga. Uz vašeg pitanje nejasno je gde je ova promena lokalizovana ( na kapku, konjunktivi, beonjači ?), tako da ne mogu na osnovu ovih podataka da Vam dam precizan odgovor. Najčešće je u pitanju pojava naevusa ( mladeža oka), hemangioma i sl. ali u svakom slučaju bi se već nakon detaljnog pregleda tačno ustanovilo o čemu se radi. Posetite svog oftalmloga , koji će vam sigurno pomoći.
      Pozdrav, Doc Dr Dragan Veselinović

Prikazano 1631-1635 od ukupno 1644 pitanja