Da zakažete pregled pozovite 063 687 460

Zakažete pregled 063 687 460

Najnoviji odgovori (80644)

  1. Skoro deset godina nosim meka kontaktna sociva, trenutno nosim Optix O2. Pre nekoliko dana u desnom oku je pocelo da me grebe ispod kapka, moj oftalmolog mi je rekao da je u pitanju alergija drugi stadijum (gama papilom??? tako ne?to) i prepisao mi je Na-cromoglicat. Ja sam zaboravila da pitam da li da stavljam kapi i u levo oko, koje je u redu, i da li postoji mogucnost da se pojavi alergija i na njemu. Sada vama obracam u nadi da ce te razresiti moju dilemu. Hvala unapred!

    Odgovoreno: 04. 07. 2007.

    • Veoma je važno da prilikom nošenja kontaktin sočiva vodite računa i o higijeni i ruku i o higijeni sočiva ( što Vi verovatno i činite). Kontaktna sočiva mogu biti kontaminirana proteinima i lipidima iz suznog filma, deskvamiranim epitelnim ćelijama ili zagađenjima iz okoline ili kozmetičkim preparatima. Infekcije mogu biti izazvane patogenim i nepatogenim bakterijama i gljivama. Alergijsa reakcija na sočivo je takođe veoma prisutna u praksi. Crvenilo konjunktive, svrab, pečenje, pojačano suzenje,otok kapaka, osećaj stranog tela u oku su neki od simptoma. Za vreme dok ste pod terapijom bilo bi neophodno da ne nosite sočiva i da lekove stavljate, po uputu vašeg oftalmologa, u oba oka, jer obično, simptomi zahvataju oba oka.

  1. Postovana doktorice, imam jedno pitanje za Vas a tice se kontaktnih sociva.Imam miopiju i nosim meka sociva od 2000 godine.Sada se javio problem jer sam se zasitio istih i moje oko ih ponekad tesko podnosi.Procitao sam negde da se mogu nabaviti Nocna sociva, pa me zanimaju vasa iskustva sa njima i da li su stigla u Srbiju?Takodje napominjem da mi je dioptrija konstantna vec 1,5 godinu i levo oko mi je -5.25 a desno -4.75 i imam 21,5 godinu.  Takodje me zanimaju Vasa iskustva sa laserskim nacinom skidanja dioptrije i da li je to 100% efikasno i da li vredi pokusati i koja je klinika najbolja za to? Nadam se da nisam postavio puno pitanja i da cete mi odgovoriti! Hvala unapred!

    Odgovoreno: 28. 06. 2007.


    • Indikacije za nošenje kontaktnih sočiva su medicinske: sva stanja kod kojih se dobra vidna oštrina može postići samo kontaktnim sočivom (npr. visoke kratkovidosti, visoka dioptrija samo na jednom oku) i estetske: kod pacijenata koji ne žele da nose naočare ili iz praktičnih razloga - kod sportista, i nekih zanimanja S medicinske strane sočivo vrlo često daje bolju vidnu oštrinu ( i do 30% u odnosu na korekciju naočarima), pruža maksimalni komfor, ne žulja, pruža čitav niz naizgled banalnih prednosti pred naočarima kao npr. ograničavanje vidnog polja okvirom u pojedinim pravcima gledanja, magljenje stakla, žuljanje na nosu ili iza uha, ružna navika podizanja naočara koje klize na nos i slično. Preporučuju se kod bavljenja sportom ili drugim telesnim aktivnostima. Danas postoje nekoliko tipa kontaktnih sočiva: meka, polutvrda ili gaspropusna i tvrda kontaktnasočiva. Meka sočiva mogu biti dnevna, mesečna ili godišnja, mogu imati veći ili manji procenat vode koji određuje da li se moraju skidati svakodnevno ili se nose produženo ( verovatno da ste Vi pročitali o tzv.noćnim sočivima koja zapravo podrazumevaju njihovo ne skidanje ) Primena laserske tehnologije u promeni zakrivljenosti rožnjače, i time u terapiji različitih oblika refraktivnih mana oka, postoji više od jedne decenije. Prema statističkim podacima preko milion pacijenata godišnje u svetu se podvrgava ovoj proceduri. Stopa uspeha, tj. normalna vidna oštrina bez korekcije postiže se kod 90-95% operisanih. Postoji veći broj klinika kod nas koja se bave ovom hirurgijom ali Vam ja savetujem prethodnu konsultaciju sa Vašim oftalmologom.

  1. Vec nekoliko meseci imam poveliki otok iznad desnog oka. Ne boli i ne pravi nikakve probleme, osim estetskih. Mislila sam da ce samo da prodje, medjutim...Ne znam mozete li mi ovako pomoci, ali bila bih zahvalna za bilo kakvo objasnjenje. Pozdrav.


    Odgovoreno: 25. 06. 2007.
    • Ako je otok na kapku može biti posledica chalazion-a ( čmičak ), ujeda insekta ili alergijske reakcije. U svakom slučaju je neophodno otići na pregled kod oftalmologa.


  1. Ablacija retine

    Odgovoreno: 25. 06. 2007.
    • Ablacija retine, odignuće mrežnjače, je bolest oka nastala zbog odizanja senzornog od pigmentnog sloja mrežnjače. AR može biti povezana s urođenim malformacijama, metaboličkim poremećajima, traumama (uključujući prethodne hirurške zahvate na oku), bolestima krvnih sudova, visokom kratkovidnošću, bolestima staklastog tela ili degeneracijom. Lečenje je hirurško. Prognoza zavisi o vremenu, tipu AR i o tome je li zahvaćena makula mrežnjače. Slika koju sada imate biće vremenom vraćena u normalu, ako je operacija bila uspešna i retina pričvršćena. Ne bi trebalo da se bavite ekstremnim sportovima, a što se tiče ostalih životnih aktivnosti one treba da budu kao i do sada. Potrebne su redovne oftalmološke kontrole.

  1. Postovana, Majci (54) je dijagnostifikovana degenerativna katarakta i zakrecenje krvnih sudova u ocima. Desno oko je vise zahvaceno nego levo tako da ona vec oseca smetnje. Takodje joj je receno da se bolest ne moze sanirati hirurskim putem te da se moze samo usporiti napredovanje bolesti dok konacno ne izgubi vid. Mene zanima vase misljenje o bolesti, njenoj brzini napredovanju, kao i o eventualnim nacinima lecenja. Unapred zahvalan na odgovoru, Davor Jaksic

    Odgovoreno: 09. 06. 2007.
    • Katarakta, zamućenje očnog sočiva, može nastati zbog raznih uzroka: oboljenja majke ili ploda u toku trudnoće (urođene katarakte), genetskih poremećaja (juvenilne katarakte), hroničnih oboljenja organizma (dijabetes), dugotrajne upotrebe lekova (kortikosteroidi), dejstva jonizujućeg zračenja, očnih oboljenja (iridociklitis, glaukom), povrede oka oštrim ili tupim predmetom (traumatske katarakte) ali je najčešći uzrok nastanka katarakte proces starenja. Jedini način lečenja katarakte je hirurški. Uprkos brojnim istraživanjima do sada nije pronađen ni jedan pouzdan vid prevencije katarakte ili njenog medikamentoznog lečenja. Postoje stanja i oboljenja oka koja mogu uticati da, uprkos uspešnoj operaciji, vidna oštrina bude manja od očekivane, kako je i kod Vaše majke zbog degenerativnih promena na očnom dnu. Što se tiče brzine napredovanja bolesti ne može se tačno predvideti, ali u svakom slučaju ima progresivni karakter. 

Prikazano 1631-1635 od ukupno 1649 pitanja