Da zakažete pregled pozovite 063/687-460

Zakažete pregled 063/687-460

Najnoviji odgovori (79025)

  1. Imao sam pre mesec dana operaciju sinus pilodinalis i pio panklav nedelju dana i pre 5 dana mi se javila nadutost, gasovi, i podrigivanje i nelagoda u stomaku. Otišao sam kod gastroenteriologa i dobio da pijem meteospasmyl 3x1, beviplex 3x1, bismut subritant 1 dnevno ujutru, pa me zanima tj. (znam da je stolica crna od bizmuta) koliko dugo po prestanku pijenja ostaje crna stolica i da li smem uz sve ovo da pijem probiotik.

    Odgovoreno: 14. 07. 2016.
  1. Možete li mi ukratko protumačiti nalaz gastroskopije? Nalazi glasi: gastritis antralis chronica (++), activa (+), atrophia (+), metaplasia inetestinalis (0) i helico (0).

    Odgovoreno: 30. 05. 2016.
    • Poštovani,
      Prosto ne mogu da verujem da, kada ste dobili rezultat histopatološkog nalaza, niste pitali Vašeg doktora da Vam isti i protumači.
      Molim Vas uradite to.
      Pozdrav

  1. Godinu dana imam krvarenje u stolici u vidu malih crvenih ugrušaka. Kada se krvarenje javi, stolica je mekše konzistencije i javlja se 2 do 3 puta dnevno. Na proktološkom pregledu i rektoskopiji, uočeni su hemoroidi I stepena. Hemoroidi su lečeni Cicatridina cepicima, ali se krvarenje nastavilo. Na kolonoskopiji, viđeni su aktivno krvareći, unutrašnji hemoroidi II stepena, bez drugih sumnjivih promena. Da li je moguce da oni nisu uoceni na prethodnim pregledima? Da li su potrebni dalji pregledi ili se krvarenje može objasniti hemoroidima? Nisam imala simptome u vidu svraba i bolova.

    Odgovoreno: 30. 05. 2016.
    • Poštovana,
      Uvek je presudan klinički opis i nalaz, pre nego rezultati pregleda koji se kod Vas očigledno ne poklapaju.
      Molim Vas, pođite kod drugog gastroenterologa sa kompletnom dosadašnjom medicinskom dokumentacijomna pregled, imate pravo na drugo mišljenje. ("right of second opignon")
      Pozdrav

  1. Da li se želudačna kila i položaj želuca (pomeren želudac) efikasnije dijagnostikuje gastroskopijom ili RTG snimkom grudnog koša?

    Odgovoreno: 26. 04. 2016.
    • Poštovani,
      Danas se rendgenolški pregled radi ređe, mada je za ovakve promene, veoma dobra metoda. Po pravilu se radi endoskopija koja u rukama iskusnog endoskopiste daje obilje sigurnih podataka.
      Pozdrav

  1. Imao sam poslednjih 10-ak godina, problem sa povremenim krvarenjem iz debelog creva. Kada se prije 15 mjeseci pojavila i sluz, uradio sam prvu kolonoskopiju, kojom je potvrđeno postojanje tumorske promene, karfiolaste, trošne konzistencije, koja aktivno krvari. Tokom kolonoskopije, doktor nije pažljivo uklonio izraslinu, već ju je kako je sam rekao: "ostrugao i očačkao". Nije je u cijelosti poslao na ph analizu, već 4 njena manja dijelića sa uputnom dijagnozom tumor rektuma. Rezultat ph nalaza je bio ulcerozni kolitis, ali ste mi Vi rekli da je greška što izraslina nije u cijelosti analizirana, jer se moglo desiti, da u poslatim djelovima nema tumorskog tkiva, a da u ostatku izrasline ima? Takođe ste mi rekli da ovo nije bio običan polip i da opis "karfiolasta izraslina" koja spontano krvari, može imati nepovoljnu prognozu. Nakog toga, ponovio još 2 kolonoskopije, poslednju prije 7 mjeseci i u debelom crevu, osim mnogo sluzi nije bilo drugih promjena. Nalazi koprokulture su bili uredni, kao i analize krvi. U dva navrata, analizirani su tumorski markeri, CEA i CA 19-9, čije su vrijednosti bile u granicama normale. Međutim, ja sam za ovih 15 mjeseci smršao 11 kilograma, osjećam povremeno neobjašnjiv umor i u toku poslednjih mjesec dana, imam bolove u dnu leđa i u krstima. Bolovi se povremeno protežu na lijevi donji dio stomaka. Uz sve to pojavljuje se i sluz u stolici. Moje pitanje je sledeće: ono što mene najviše brine jeste šta je ta izraslina stvarno bila? Da li je doktor nestručno uklanjao tu izraslinu i ako je bilo u njoj tumorskog tkiva, da sada to nije prošireno po cijelom debelom crijevu, jer je on promjenu "strugao i čačkao"? Takođe me brine, da li ta izraslina koja je godinama bila na tom mjestu, možda nije bila tumor ? Da nije u nekom trenutku ranije, probila zid debelog creva ? Da li je moguće da se tumor širi trbuhom? Do sada nisam radio CT abdomena i karlice.

    Odgovoreno: 26. 04. 2016.
    • Poštovani,
      Obzirom na opis, najbolje bi bilo da odete na pregled sa svom dosadašnjom medicinskom dokumentacijom, kod iskusnog gastroenterologa. Trebalo bi napraviti i uraditi plan daljih pregleda (klinički pregled, endoskopija i dalje po potrebi drugi imidžing pregledi). Nekoliko stvari u Vašem opisu upućuju na tu mogućnost.
      Pozdrav

Prikazano 6-10 od ukupno 3274 pitanja