Perimenopauza i menopauza

Razlika između menopauze i perimenopauze | Simptomi | Hormonske promene | Hormonska terapija | Preporuke lekara

Menopauza predstavlja jedan novi i važan period u životu svake žene. Tada dolazi do suočavanja sa završetkom jednog poglavlja i početkom novog, koji je podjednako važan. Telo se polako povlači iz svoje reproduktivne funkcije, te donosi niz fizičkih i emocionalnih izazova. Dakle, ovaj period je obeležen promenama koje telo doživljava. Edukacija o menopauzi i podrška od strane zdravstvenih stručnjaka i zajednice igraju važnu ulogu u podršci ženama da se prilagode ovim promenama. Važno je napomenuti da svaka žena doživljava menopauzu na svoj način.

Razlika između perimenopauze i menopauze?

Perimenopauza i menopauza su dva stadijuma u životu žene, a oba su povezana sa prestankom menstruacionog ciklusa.

Perimenopauza je prelazni period koji prethodi menopauzi i počinje par godina pre njenog početka. Manifestuje se promenama u manstrualnom ciklusu koji može postati povremeno neuredan, te se upravo zbog toga se često dešava hormonski disbalans.

Menopauza je, s druge strane, period kada prestane menstruacioni ciklus. Tačnije, menopauza počinje onda kada žena nema menstrualni ciklus tokom cele jedne godine.

Simptomi

Simptomi koji se pojavljuju u perimenopauzi postoje i u menopauzi, s tim da nema više ciklusa.

Perimenopauza je faza u kojoj se mogu javiti:

Tretman je raznolik, lekar može preporučiti hormonsku supstitucionu terapiju, uzimanje vitaminske i terapije mineralima radi ublažavanja simptoma osteoporoze (D vitamin, kalcijum), a može se preporučiti i psihoterapija.

Hormonske promene

U perimenopauzi i menopauzi hormonske promene se manifestuju manjkom estrogena, AMH (antiMilerijan hormon koji je pokazatelj ovarijalne rezerve) takođe ima i niskih vrednosti u krvi, dok su FSH I LH hormoni koje luči hipofiza povišeni jer nema supresivnog dejstva estrogena. Sve ovo (prevashodno manjak estrogena) dovodi do gubitka koštane mase i samim tim osteoporoze, te kosti postaju sklonije prelomima. Smanjenje estrogena povećava rizik od kardiovaskularnih oboljenja, te one postaju vodeći rizik kod žena u menopauzi. Emocionalni aspekt peri i menopauze je takođe izuzetno značajan. Kao što je već rečeno, hormonski disbalans može dovesti do oscilacija raspoloženja, anskioznosti, depresije. Mnoge žene duboko emotivno ovaj period doživljavaju kao gubitak mladosti, povezan sa neminovnim prestankom plodnosti. Podrška porodice, prijatelja, ali i ukoliko je potrebno stručne osobe je važno.

Hormonska supstituciona terapija u ublažavanju simptoma

Hormonska supstituciona terapija uključuje uzimanje određenih hormonskih preparata koji nadoknađuju manjak estrogena, najčešće uz dodatak preparata gestagena. Naravno, zbog određenih rizika, ovu terapiju ordinira jedino lekar. Ta odluka je isključivo idividualna i mora se zasnivati na pažljivoj proceni koristi i štete, tako da ovaj način tretmana nije adekvatna za svaku ženu u ovom period života. Način primene ove terapije je putem tableta, transdermalnih flastrera, transdermalnih sprejeva krema i gelova. Terapija može trajati i nekoliko godina, naravno, uz praćenje zdravstvenog stanja pacijentkinje.

Rizici hormonske supstitucione terapije u lečenju simptoma

Rizici od hormonske supstitucione terapije su povezani sa uzimanjem hormona estrogena. Oni su sledeći:

Važno je napomenuti da kod žena kojima su operativno uklonjeni materica i jajnici, ulazak u menopauzu izgleda drugačije. Početak menopauze zapravo stupa na snagu naglo, jer se uklanjanjem jajnika odjednom prekida stvaranje estrogena. Svi simptomi (valinzi, noćno znojenje, suvaća vagine i slično) su često snažniji i izraženiji nego kod drugih žena. Naravno, nema perimenopauze i nema nikakvog menstruacionog krvarenja. Kod ovih žena se preporučuje preparat kojim se estrogen aplikuje na kožu, a u formi je spreja.

Preporuke lekara

Fizička aktivnost je od velikog značaja za bilo koga, pa tako i za žene u ovom periodu života. Fizička aktivnost utiče na očuvanje zdravlja kostiju, samim tim se smanjuje rizik od osteoporoze i preloma. Takođe, održava adekvatnu telesnu težinu i doprinosi očuvanju mišićne mase. napređuje kardiovaskularno zdravlje i poboljšava kvalitet sna .

"Rekao bih kako je teško naći dovoljno reči kojima bi se opisao značaj fizičke aktivnosti uopšte, pa tako i kod žena u peri i menopauzi. Naravno da će aktivnost biti prilagođena godinama, konstituciji, zdravstvenom stanju i uopšte afinitetima jedne žene ali treba znati da se svi saveti mogu dobiti od stručnih lica. Menopauza nije kraj, nego prelazak u novi period života koji ima svoje lepote i izazove. Osvrnite se na snagu i mudrost koje ste stekli prethodnih decenija i shvatićete da je svaki period života lep na svoj način."

Kako bi se stanja koja prate peri i menopauzu ublažeili, mogu se preduzeti sledeći koraci:

  • ishrana bogata kalcijumom i vitaminom D (mogu biti i suplementi),
  • fizička aktivnost primerena godinama, kao što su aerobne vežbe (šetnja i slično),
  • prestanak pušenja što poboljšava kardiovaskularno zdravlje,
  • zdrava ishrana,
  • održavanje normalne telesne težine,
  • hormonska supstituciona terapija,
  • redovne kontrola kod reumtologa, kardiologa, ginekologa…

Podeli tekst:

Dr Željko Pavlović je specijalista ginekologije i akušerstva, u Loznici. Godine 1995. je otvorio privatnu ordinaciju u Loznici, koja je izuzetno uspešna i ima brojne zadovoljne pacijente.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde