Moj email je*:
Moj pol je*:
Izaberite oblast*:
Godina mog rođenja je*:
Zemlja*:
Poštanski broj i mesto*:
Moje ime je (opciono):
Ne želim da moji podaci budu vidljivi na sajtu stetoskop.info

Najnoviji odgovori  (72997)

Pitanje iz oblasti Opšta medicina | Odgovoreno: 28.11.2015
Odgovorio: dr Nenad Ćupina

Pitanje broj #142249

Dobro vece, kupila san da pijem selenium. . . Zanima me koliko vremenski smeju da se piju te tablete? Hvala unapred na odgovoru

Poštovana,
Selen kao jak antioksidans, predviđen je za duži terapijski period.
koliko se dugo koristi, zavisi od razloga zbog čega ga koristite.
ukoliko su obične dnevne doze 55 mcg, treba ga koristiti najmanje 3 meseca.
ukoliko su maksimalne dnevne doze prepisane kod nekih bolesti 200 mcg-treba biti obazriv jer može imati i štetne efekte.
što ranije preći na ishranu bogatu selenom.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Pedijatrija | Odgovoreno: 28.11.2015
Odgovorio: dr Danijela Todorović

Pitanje broj #142301

Postovani, danas je beba od 3 i po meseca popila prvi put na flasicu vodu i to u vecoj kolicini sto je mene zacudilo jer sam joj do sada davala na kasicicu i to po par kasicica tj koliko bi pila a da ne krene da pljuckaa bilo je dana kada nije ni pila vode. Naplasili su me da sam nedavanjem dovoljne kolicinevode dovela u pitanje bebine bubrege. Da li da brinem?

Poštovana,
Nemate razloga za brigu. U ovom uzrastu se očekuje da beba može da popije i nešto veću količinu vode. Možete je ponuditi vodom posle obroka ili između obroka, količinu koju ona želi.

dr danijela todorović, specijalista pedijatrije
pedijatrija todorović beograd
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Neurologija | Odgovoreno: 28.11.2015
Odgovorio: dr Mirjana Jovanović

Pitanje broj #142302

Poštovani, imam problem sa drhtanjem ruku. Počelo je sve više da se pogoršava (npr kad imam nešto bitno da obavim, kad imam tremu) . Imam vežbe u laboratoriji dva puta nedeljno i tad se jako plašim da mi nešto ne ispadne iz ruke i tad sam jako nesigurna u sebe. Za vreme jednog ispita sam bila izgubila i glas, ništa nisam mogla normalno da izgovorim a ruke da i ne spominjem. Nisam mogla ni ime da napišem. U mojoj porodici, dedi drhte ruke i mami. Nisam išla na ispitivanja niti pila neke lekove. Pušim i pijem kafu. Zamolila bih vas da mi kažete šta da radim, pošto mi to predstavlja veliki problem. Osećam se kao da baš ništa ne mogu normalno da uradim i sve više sam nesigurna u sebe. Hvala vam unapred na odgovoru, jelena zivlak.

Poštovana,
Poprilično ste detaljno opisali svoje tegobe, ali je neophodno da se javite neurologu kako bi se obavio neurološki pregled i potrebni dodadtni pregledi, radi eventualnog propisivanja terapije. Savetujem vam da se javite i psihologu ili psihijatru kako bi prevazišli osećaj nesigurnosti.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Ginekologija | Odgovoreno: 27.11.2015
Odgovorio: dr Jelena Bosiljkić Pešić

Pitanje broj #142296

Postovani, primjetila sam posle odnosa da mi se pojave smedjkaste tackice na vesu. Sad se posle odnosa javlja smedji sekret, koji traje do 2 dana posle odnosa. Skoro sam stupila u prvi odnos i nisam krvarila. Inace moji ciklusi nisu na 28, nego na 32-34 dana. Unaprijed hvala.

Poštovana,
Potrebno je da se javite ginekologu radi pregleda
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Opšta medicina | Odgovoreno: 27.11.2015
Odgovorio: dr Silvia Jovanović

Pitanje broj #142286

Poštovanje, pre 2 dana sam imao dosta veliku temperaturu. Uglavnom preko 39 i jedva sam uspevao da je spustim na 38, pomažući se pritom svim preporučenim medikamentima i dosta tečnosti. Tek kasno u toku noći sam uspeo da je snizim, a onda sledećeg dana, kao i sada, više nisam imao povišenu temperaturu. Sve je počelo je kao grebuckanje grla, ali ništa nije davalo naznake da je bakterijska infekcija jer sam osim toga imao i blagu dijareju te je sve upućivalo na napad virusa. Grlo je sada manje upaljeno, još uvek pijem dosta toga za jačanje imuniteta, ali se sada problem javio na drugom mestu. Crvene tačkice na tabanima koje bole na dodir (kao trnci) . Na početku sam mislio da je to samo reakcija od sirća i alkohola kojim sam premazivao stopala u pokušaju da spustim temperaturu, međutim to isto je upravo krenulo da se javlja i na dlanovima koja nisam izlagao bilo čemu. Strah me je da se ne pretvori u neku komplikaciju jer već osećam peckanje na tabanima dok hodam. Pored jedne jedine alternativne metode koju sam koristio (sirće i alkohol) , svi ostali medikamenti su bili preporučeni. Paracetamol, tablete vitamina c, kafetin coldmax (samo jedna kesica zbog toga što sam već unosio dovoljno paracetamola - 3-4 tablete od po 500mg) , propolis sprej za grlo i strepsils (med i limun tablete) , probiotik (zbog uređivanja stolice) i šumeće tablete magnezijuma (kompleks tablete) . Prema uputstvu za lek paracetamol (galenika) , među neželjenim dejstvima je i kožni osip (koprivnjača) . Međutim nigde nije naznačeno da li se manifestuje svugde po telu ili samo na tabanima i šakama kao što je to slučaj kod mene. Nikada nisam bio alergičan ni na šta, te i ne pamtim da sam ikada imao osipe. Da li sam ipak konzumirao nešto u kombinaciji sa nečim što nije trebalo? Ako je samo obična alergijska reakcija na sve ovo, koji tretman bi bio odgovarajući? Hvala vam puno unapred.

Poštovani,
Najbolje bi bilo da obustavite svu terapiju, što zvaničnu, što alternativnu i da se javite na pregled kako bi bio tačno utvrđen problem.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Prikaži:
1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 14600 |  Sledeća»