Ocenite članak:
  • 71
(4.07 / 71)

Povišeni trigliceridi u krvi


Autor: dr Sonja  Ilić   

povišeni-trigliceridi-u-krvi

Trigliceridi su estri glicerola i masnih kiselina. Glavni su sastojak životinjskih i biljnih masti i ulja. Dobili su ime po tome što se tri masne kiseline vežu na tri hidroksilne grupe glicerola. Masti i ulja su energetski najbogatija jedinjenja pa imaju veoma važnu ulogu u građi svih živih ćelija.

Masnoća iz hrane se hidrolizuje u tankom crevu, apsorbuje i resintetiše u ćelijama crevne sluzokože, ulazi u limfne sudove i u cirkulaciju tj. stiže do jetre. Višak se deponuje u obliku masnih naslaga.

Normalne vrednosti su 0,46-2,28 mmol/L.

Povišen je nivo kod povećanog unosa hranom, oštećenja funkcija jetre, hroničnog alkoholizma, šećerne bolesti, nefrotskog sindroma, hipotireoze, opstrukcije žučnih puteva, uzimanja nekih lekova npr. kontraceptiva, i što je za savremenog čoveka veoma važno istaći stres.

Većim delom su visoki trigliceridi povezani sa porastom LDL holesterola i smanjenjem HDL holesterola. Kod starijih žena je uočena snažna povezanost između visokih triglicerida, niskog LDL holesterola i bolesti srca. U stvari, ta je povezanost tako jaka da neki smatraju visok nivo triglicerida kod žena posle menopauze kao nezavisni rizični faktor za razvoj bolesti srca.

Smanjenje koncentracije triglicerida je od manje dijagnostičke vrednosti i može se naći kod malnutricije, malapsorpcije, hipertireoze, terminalnih stanja bolesti jetre.

Posebno je potrebno istaći da povišen nivo triglicerida u okviru analize laboratorijskih parametara, nedvosmisleno ukazuje na trenutni unost namirnica bogatih trigliceridima i ne pridržavanje higijensko dijetetskog režima ishrane.

trigliceridiZa neke možda i apsurdno, ali među proizvodima koji su bogati trigliceridima, a kao po običaju aluzija je najčešća na mesne proizvode i prerađevine od mesa, nalaze se i neke vrste povrća među kojima je dominantan krompir.

Nutricionisti preporučuju svim osobama koje pate od povišenog nivoa triglicerida da pre svega iz svoje ishrane izbace krompir, jer je praksa da ova vrsta povrća, u svim oblicima (baren, pečen,...), čini bazu svih dijeta za redukciju povišenih masnoća u krvi.

Zakažite pregled popunjavanjem Kontakt forme u nastavku.

Kontakt forma

Poruka je uspešno poslata

 Komentari: 4 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru