Ocenite:
  • 53
(2.92 / 53)

Feohromocitom

Klinička slika


Ključni klinički znak je arterijska hipertenzija (povišen krvni pritisak) koja se ispoljava paroksizmnim hipertenzivnim krizama ili u obliku permanentne arterijske hipertenzije. U prvom slučaju do klasičnih kriza dolazi zbog intermitentnog izlučivanja velike količine kateholamina, a precipitirajuće faktore predstavljaju jake emocije, fizički rad, nagla promena položaja tela ili pritisak na tumor. Javljaju se jake glavobolje pulzirajućeg karaktera, osećaj straha i uznemirenost, izrazito preznojavanje, lupanje srca, ponekad prekordijalni bolovi, muka i povraćanje, premor, u nekim slučajevima i gubitak vida. Srčana radnja je veoma ubrzana, može doći i do prolazne hiperglikemije (povećan nivo šećera u krvi). Napadi traju od nekoliko minuta do nekoliko sati, u početku su retki, a kasnije postaju sve češći. Između napada je krvni pritisak normalan.

U obliku s permanentnom arterijskom hipertenzijom postoje izvesne kliničke karakteristike koje treba da pobude sumnju na feohromocitom: mršave i mlade osobe bez pozitivne porodične anamneze o postojanju hipertenzije, znatna kolebanja krvnog pritiska s povremenim ortostatskim hipotenzijama (pad pritiska pri ustajanju), paroksizmi jkih glavobolja, preznojavanje, lupanje srca i anksioznost.

Dijagnoza


U mokraći je povećano izlučivanje kateholamina (adrenalin, noradrenalnim i dopamin) i njihovih metabolita: vanil-mandelične kiseline ili vanil-bademove kiseline i metoksilisanih derivata (metanefrin i normetanefrin), povišene su vrednosti kateholamina u krvi. Rade se i provokativni i hipotenzivni testovi. Za lokalizaciju tumora  od najvećeg su značaja CT (skener) i scintigrafija.

Lečenje


Lečenje je hirurško-odstranjenje tumora, s napomenom da zahteva dobru preoperativnu pripremu i dobro vođenje anestezije i postoperacione reanimacije.

 Komentari: 4 | Pogledajte komentare Pošaljite komentar