Kako se prenosi HPV infekcija?

HPV infekcija se prenosi s obolelih na zdrave kontaktom. Seksualni odnos nije nužan da bi se osoba inficirala.

Genitalni HPV prenosi se bilo kojim oblikom polnog kontakta - uglavnom direktnim kontaktom s inficiranim grlićem materice, stidnicom, penisom ili anusom, čak i blagim dodirom dve sluzokože, bez pravog odnosa, a poznate su i forme oralnog HPV viralnog stomatitisa. Visoka podudarnost tipa HPV virusa postoji među seksualnim partnerima.

Međutim, s obzirom na činjenicu da su ispitivanja pokazala da je virus izolovan sa ruku kod 100% žena i 98% muškaraca, koji boluju od polnih bradavica, jedne od manifestacija ove infekcije, očito je da se virus može preneti i indirektnim putem, preko svih predmeta zajedničke upotrebe, odeće, toaleta, solarijuma, salona za depilaciju.

Smatra se da će tri četvrtine populacije biti izloženo ovom virusu baš zbog prenošenja na ove načine. Prezervativ (kondom) nije adekvatna zaštita u sprečavanju širenja infekcije upravo iz ovih razloga.

Moguće je i širenje kondiloma po telu, tj. prenošenje virusa sopstvenim rukama sa svojih bradavica na neinficirana mesta. Autoinokulacija virusa u susedne predele kože koja je povređena ili ima ranice je uobičajena. Deca sa bradavicama na rukama ili drugde na telu mogu preneti sama sebi virus dirajući genitalije.

Opisan je slučaj majke koja se kupala sa svojom ćerkom i koristila isti peškir u isto vreme za obe i tako kćerku inficirala kondilomima. Takođe postoje podaci da negovateljice koje imaju kondilome mogu infekciju preneti na decu, tokom održavanja higijene.

Danas je čak poznato se virus vertikalnom transmisijom prenosi sa majke na dete, gde novorođenče često biva inficirano i dobija laringealne papilome (kondilomi u grlu). Oboljenje se zove rekurentna laringealna papilomatoza, manifestuje se ponavljanim pojavljivanjem polipoznih (bradavičastih) izraslina na glasnicama deteta, što zahteva i ponavljane operacije radi otklanjanja.

Neki od autora navode da je ponekad potrebno do 150 operacija kod dece u cilju terapije ovog poremećaja. Carski rez kao vid porođaja ne eliminiše mogućnost perinatalne infekcije ploda  ali, prema nekim autorima mogućnost infekcije umanjuje dvostruko

U naučnim radovima stoji da je značaj prisustva HPV infekcije kod dece nedovoljno ispitan. Avgusta 1999 – časopis American family physiscian (AFP) je objavio članak o prenošenju HPV infekcije sa majke na plod u kojem je navedeno da je vertikalna transmisija HPV infekcije prenešena na plod tokom porođaja.

Tip infekcije u brisu grla ili bukalne sluznice usne duplje bio je identičan onom koji je izolovan iz genitalnih lezija majke. U publikaciji      jenavedeno da su naučna ispitivanja pokazala da se infekcija ne javlja u svim slučajevima vaginalnog porođaja, već samo ukoliko od momenta prskanja vodenjaka do momenta porođaja prođe više od 2 sata.

Sa svakim satom prolongiranja porođaja rizik se povećava sa inicijalnih 33% posle 2 sata na čak 80%. Vertikalna transmisija virusa ne znači da će plod imati bradavice na rođenju. Naprotiv, HPV virus je latentni virus koji može ostati prikrivan u koži ili sluzokožama i po nekoliko meseci ili čak i godina.

Takođe, poznata je i postnatalna infekcija dece od strane inficiranog oca ili majke i to u zavisnosti od autora u čak 48-51,7% slučajeva se infekcija prenosi sa majke transmisijom na dete (ispitivana su deca uzrasta od 3-11 godina).

Najnovija ispitivanja pokazala su da je virus prisutan i u majčinom mleku. Smatra se da je do infekcije došlo inficiranjem bradavice majčinim rukama ili poljupcima partnera. Preko mleka, takođe je moguća infekcija deteta.

Pacijenti koji u terapiji koriste imunosupresive i pacijenti inficirani HIV virusom su posebno podložni HPV infekcijama. Smatra se da ćelijski imunitet igra važnu ulogu u regresiji bradavica.

 


Podeli tekst:

Autor Prim. dr sci. med. Anita Mitreski

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Ivana 18.05.2023

    Dali sa hpv mogu se imati seksualni odnosi


  2. Lana 25.03.2010

    Imam dete od 6 godina koje je ima Humani Papiloma Virus. Sve što sam ovde pročitala, već mi je rečeno, ali bih volela da stupim u kontakt sa roditeljima čije dete ima isti problem?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde