Ocenite članak:
  • 41
(2.95 / 41)

Ugljeni hidrati


Autor: personalni trener Branislava Jevtović    

ugljeni-hidrati

Ugljeni hidrati su organska jedinjenja sastavljena od ugljenika, vodonika i kiseonika. Najveći dnevni unos ugljenih hidrata obezbeđuje se dvema najznačajnijim grupama namirnica: hleb-cerealije i povrće-voće.

U namirnicama kao što su meso, mleko, semenje i koštunajvo voće nalazi se umerena količina ugljenih hidrata.

Finalni proizvod varenja ugljenjih hidrata u digestivnom traktu je glukoza, fruktoza ili galaktoza. Sama glukoza čini 80% tih produkata. Nervne ćelije i eritrociti kao energetski supstrat mogu da koriste jedino glukozu. Ugljeni hidrati se u obliku glukoze, odnosno deponovanog glikogena, direktno iskorišćavaju za obezbeđivanje mišićne aktivnosti. Glikogen je rezerva ugljenih hidrata koja je smeštena u jetri i mišićima.

Nedovoljan i povećan unos ugljenih hidrata

Nedovoljan unos ugljenih hidrata može dovesti do pada u sportskom dostignuću, između ostalog i zbog pojačane razgradnje telesnih  proteina. Ugljeni hidrati su glavni izvor energije. Prosti šećeri kao što su glukoza, fruktoza i saharoza (tip rafinisanog šećera) sadrži energiju, ali nedovoljno hranljvu. Složeni ugljeni hidrati koji se nalaze u pasulju, pirinču i proizvodima od celog zrna žitarica (hleb, testenine), krompiru i kukuruzu dolaze sa važnim hranljivim materijama i vlaknima.

Treba znati da dugotrajna ishrana sa visokim procentom ugljenih hidrata, posebno ako su u njoj zastupljeni prosti šećeri, kombinovana sa nedovoljnom fizičkom aktivnošću, može izazvati insulinsku rezistenciju mišićnih ćelija, formiranje masnog tkiva od viška ugljenih hidrata i povećano stvaranje lipoproteina veoma niske gustine (LDL holesterol). Redovnom fizičkom aktivnošću se smanjuje insulinska rezistencija, sagoreva se veća količina ugljenih hidrata i smanjuje se nivo lipida u krvi.

Potrebe za ugljenim hidratima u odnosu na nivo dnevne aktivnosti

Dnevne potrebe za ugljenim hidratima izražavaju se u gramima, a dobijaju se kao proizvod telesne težine iskazane u kilogramima i preporučenog unosa ugljenih hidrata iz donje tabele.

Dnevna aktivnost
Preporučen dnevni unos ugljenih hidrata
Lagana - manje od 1 sata
4 - 5
Umerena - 1 do 2 sata
6 - 7
Teška - više od 3 sata
8 - 10

Neke dijete kao formule za mršavljenje mogu biti izuzetno štetne za organizam. Nije preporučljivo korišćenje ni jedne vrste dijeta bez prethodne konsultacije sa lekarom. Dijete prenosimo sa najboljom namerom pa nismo odgovorni za neuspeh iste, njenu moguću štetnost po zdravlje kao ni druge posledice koje njena primena može izazvati. Sprovođenje ovih dijeta preuzimate na vlastitu odgovornost.
 Komentari: 0 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru