Rehabilitacija

Rehabilitacija se sprovodi sa ciljem da se telu ili delu tela vrati funkcija koja je postojala pre povrede ili oboljenja. Medicinska rehabilitacija se uglavnom sastoji iz fizikalne terapije i terapije pokretom (kineziterapija). Tokom rehabilitacije, pacijentu se vraća telo u prvobitno stanje kroz povećanje obima pokretljivosti zglobova, iztezanje, jačanje mišića...

U ovom tekstu objasnićemo osnovne pojmove procedura koje se sprovode tokom rehabilitacije pacijenta.

Fizikalna terapija

O ovoj temi detaljno smo pisali u tekstu Šta je fiziklana terapija i koje su cene terapije. Fizikalna terapija je deo fizikalne medicine koji se bavi primenom različitih oblika fizičke energije u svrhu prevencije, lečenja i funkcionalnog osposobljavanja obolelih i povređenih. U većini slučajeva, fizikalna terapija podrazumeva neki oblik vežbi. Mogu biti vežbe istezanja, jačanja, vežbe sa lakim opterećenjima, hodanje i slično. Takođe je moguće napraviti program koji bi pacijent pratio i kod kuće.

Kiropraktika

Kiropraktika je mehanoprocedura i predstavlja ručno korigovanje položaja zglobova. Kiropraktikom se mogu uspešno tretirati stanja kao što su: diskus hernija, degenerativne promene pršljenova i diskusta (spondiloza), pomeranja i izmeštanja pršljenova (listeza) i deformiteti kičme (kifoza, skolioza). Neki od simptoma koje ova stanja mogu prouzrokovati su: bolovi, trnjenje ili slabost u ramenu, između lopatica, u ruci, duž rebarnog luka, u krstima, u kuku, u preponi, u nozi, kao i glavobolju i vrtoglavicu.

Kiropraktika spada u manipulativne tehnike za koje se znalo pre više hiljada godina, a danas spada u priznate integrativne medicinske postupke.

Elektroterapija

Elektroterapija podrazumeva primenu različitih struja u terapijske svrhe. Ovaj metod daje odlične rezultate, a fizikalna terapija upotrebom elektroterapije rešava mnoga stanja (bol, otoke, zapaljenja, sporo zarastanje mekih tkiva...) na brz i efikasan način.

Kineziterapija

Kineziterapija kao medicinska disciplina koristi pokret u cilju lečenja ili da bi se ublažile posledice patoloških stanja. Osnovni postulati programiranja fizičkih aktivnosti su individualno doziranje vežbi ili fizičke aktivnosti, prilagođavanje funkcionalnom statusu, polu, godinama, a uz osnovna pravila - učestalost, intenzitet i trajanje.

Laseroterapija

Zbog svog izuzetnog svojstva, laser je poslednjih godina postao je najpopularniji fizički agens. Tako je i terapija laserom postala i popularna i efikasna metoda u fizikalnoj terapiji. Laseroterapija daje odlične rezultate kod regeneracije tkiva, stimulacije mikrocirkulacije, povećanja bioenergetskog metabolizma, zatim protiv bola, upale, otoka.

HIL laseroterapija

HIL laseroterapija je laseroterapija laserom visokog intenziteta. Indikaciono područje primene lasera visokog intenziteta su stanja posle povreda tipa distorzije, burzitisa, plantarnog fascitisa, zatim bol u vratnom delu ili lumbalnom delu kičme, spazam mišića, epikondiliti, tendopatije... HIL laseroterapija daje odlične rezultate i maksimalnu bezbednost.

Magnetoterapija

Magnetoterapija je nezaobilazna procedura u fizikalnoj terapiji. Ova vrsta terapije pokazuje niz prednosti u lečenju, pre svega zbog širokog spektra oboljenja gde se može primeniti. Pacijenti je dobro podnose i ima mali broj kontraindikacija.

Shockwave terapija

Terapija bola za razbijanje kalcifikata je Shockwave terapija udarnim talasom. Terapija se aplikuje ergonomski oblikovanim držačem te se kompresivnim vazduhom proizvodi kinetičk energija koja se pretvara u akustičnu.

Spinalna dekompresija i trakcija

Spinalna dekompresija kao terapijska metoda predstavlja istezanje određenih delova kičmenog stuba korišćenjem mehaničke sile, pa uz kiropraktiku spada u mehano procedure. 

T-CARE terapija

T-care je terapija novom tehnologijom gde se preciznim i ciljanim efektima u indikacionom područjima prenosi visokofrekventna elektromagnetna energija u željeno tkivo. Terapisjko dejstvo je opuštanje napetih mišićnih vlakana i postiže se termalni i energetski efekat što znatno ubrzava lečenje i oporavak.

Ultrazvučna terapija

Ultrazvučna terapija se sastoji u primeni ultrazvučne energije u svrhu lečenja. Sa UZ terapijom, rehabilitacija dobija siguran i pouzdan metod za tretiranje različitih stanja. I što je najvažnije - metod je bezbolan i komforan po pacijenta sa odličnim terapeutskim rezultatima.

Akupunktura

Akupunktura je jedan od vidova tradicionalne kineske medicine i koristi se za lečenje mnogih oboljenja, aplikacijom iglica na tačno određene tačke na telu. Izvanredna je terapija za otklanjanje bola. Svetska zdravstvena organizacija je 1979. godine priznala akupunkturu kao ravnopravnu granu medicine.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde