Ocenite:
  • 73
(3.1 / 73)

Sarkoidoza pluća

Uzrok nastanka


Postoji više teorija koje pokušavaju da objasne uzrok nastanka ove bolesti. Jedna se zasniva na pretpostavci da predisponirane  osobe reaguju na razne stimuluse (udisanje polena, izloženost berilijumu, infektivni agensi i genetski faktori) produkcijom granuloma.

Klinička slika


Akutni oblik počinje iznenada sa povišenom temperaturom, gubitkom apetita, malaksalošću, suvim kašljem, bolovima u zglobovima i mišićima.Uz to, može se javiti i erythema nodosum (crvenilo u obliku čvorića) koje se spontano povlači nakon mesec dana. Na rendgenografiji pluća se vidi obostrano uvećanje hilarnih limfnih žlezdi  koje nestaje nakon godinu dana.

Hronični oblik može nastati od akutnog ili od samog početka može imati hroničan tok. Oko 25% bolesnika je bez simptoma i bolest se slučajno otkriva rendgenografijom pluća i srca. Kada postoje, simptomi koji dominiraju su dispneja (otežano disanje) pri naporu, suv kašalj, malaksalost i zamor.

Dijagnoza


Postavlja se na osnovu anamneze, kliničkog pregleda, rendgenografije pluća i srca, određivanja kalcijuma u serumu i urinu, određivanja nivoa angiotenzina-konvertirajućeg enzima u serumu i bronhoalveolarnom lavažom, kao i određivanjem imunoglobulina u serumu. Dijagnoza se potvrđuje biopsijom zahvaćenih limfnih žlezdi, plućnog parenhima, kože ili ostalih organa.

Lečenje


Terapija je simptomatska što podrazumeva primenu kortikosteroida koji popravljaju lokalne i opšte simptome.Glavni cilj terapije je prevencija plućne fibroze.

 

 Komentari: 21 | Pogledajte komentare Pošaljite komentar
 

Bolesti koje počinju slovom:


Pretraga po ključnoj reči:


  

Kategorije bolesti

Bolesti pluća i organa za disanje (Pulmologija)