Gestacijski dijabetes- šećerna bolest trudnica

Trudnički šećer je stanje u kojem se kod trudnice pojavljuje visok nivo šećera u krvi, a da ona pre trudnoće nije imala dijagnostikovan dijabetes. Više o gestacijskom dijabetesu govori ginekog i akušer, dr Vesna Vukotić Pavlović, u emisiji "Vodič kroz dijabetes".

Šta je gestacijski dijabetes, kako i zašto se manifestuje?

Dr Vesna Vukotić Pavlović: Gestacijski dijabetes se javlja samo u trudnoći, zato se tako i zove. To znači, da žena pre toga nije imala nikakve tegobe ni povišeni nivo šećera.

Takvo stanje se može javiti na samom početku trudnoće, a nekada se može registrovati i u kasnijem periodu. Sve zavisi od toga, koliki je poremećaj u regulisanju nivoa šećera u krvi. Nakon trudnoće, ženi se vraća normalan nivo šećera,

U sledećoj trudnoći, gestacijski dijabetes se ponovo očekuje. Takve pacijentkinje su veći kandidati za oboljevanje od dijabetesa u kasnijim godinama života, od trudnica koje u trudnoći nisu imale ovaj oblik dijabetesa. Poremećen metabolizam šećera u trudnoći se ispoljava, tako što trudnica, ukoliko jede veću količinu šećera, ne može da spusti nivo šećera na onu normalnu vrednost, koju je imala pre trudnoće.

Razlog tome je opterećenje trudnoćom, koji traži veći nivo izlučivanja insulina, tako da žena ne podnosi slatkiše, beli hleb, testenine, namirnice koje imaju dosta skroba, kao što su krompir, grašak boranija. Namirnice koje u sebi sadrže skrob, mogu se jesti, ali u manjim količinama, a slatkiše, beli hleb i testeninu treba u potpunosti izbegavati u trudnoći. Nakon trudnoće, te namirnice se mogu konzumirati, ali u znatno manjim količinama. Posledice koje ovaj dijabetes može napraviti je da dete bude starije po merama ultrazvuka i veličini, nego što odgovara nedeljama trudnoće. Prve mere su odlazak na strogu dijetu i najveći broj trudnica na tome završi.

Trudnice koje su pre trudnoće bile na insulinu, nastavljaju sa terapijom, samo uz korigovane doze u trudnoći.

To je u nadležnosti endokrinologa i interniste, stoga oni određuju nivo insulina. Najoptimalnije je da trudnice sa gestacijskim dijabetesom na svake 4 nedelje do mesec dana, odu u bolnicu zbog postprangijalne glikemije. Test opterećenja se radi samo na početku, kada se konstatuje gestacijski dijabetes, posle toga za kontrolu i praćenje je dovoljna postprangijalna glikemija.

Koje komplikacije mogu imati trudnice sa dijabetesom tip 1?

Dr Vesna Vukotić Pavlović: Kod pacijentkinja koje su već na insulinskoj terapiji, komplikacije su češće, težeg oblika i ranije se javljaju. Žene sa ovom vrstom problema se uglavnom hospitalizuju, svaki mesec, nekada čak i po nedelju dana. Promene se najčešće javljaju na sitnim krvnim sudovima, jer se tu nalaze oštećenja, koja su izazvana dijabetesom. To su najčešće krvni sudovi bubrega, očiju i tih finih organa. U tim slučajevima se dešava se prateća hipertenzija, neko bubrežno oboljenje ili poremećen rad bubrega. Može doći do pojave dioptrije, ukoliko je nije bilo, ili se drastično menja u toku trudnoće, Promene na krvnim sudovima su trajne i ne mogu se korigovati nakon trudnoće, već se samo može usporiti dalje napredovanje. To je tiha bolest, tokom koje pacijentkinje, nekada ne osećaju tegobe i ne shvataju ozbilnost problema. Međutim, krvni sudovi propadaju velikom brzinom i to može dovesti do većih komplikacija.

U gestacijskom dijabetesu, komplikacije su blaže. Ukoliko do njih dođe, javljaju se obično pred kraj trudnoće u trećem tromestru. U tom periodu se često javlja povišeni krvni pritisak, jer se povećava telesna masa i to opterećenje dovodi do preeklampsije. Nakon porođaja sa gestacijskim dijabetesom, češće treba kontrolisati nivo šećera i preporučuje se izbegavanje slatkiša, jer su takve pacijentkinje kandidati da ranije dobiju šečer, koji se javlja narednih godina.


Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi dijabetesa.


 

Podeli tekst:
Izvor: Emisija Vodič kroz dijabetes

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde