Krv u stolici

Pojava krvi u stolici nije normalna i ne treba je ignorisati. Kao što nije normalno ni krvrarenje iz nosa tako nije ni krv u stolici, ali se ljudi mnogo ranije javljaju lekaru zbog krvarenja iz nosa nego zbog krvarenja iz debelog creva. Ovo je, razumljivo, velika greška.

Krvarenje je obično vezano za stolicu, tj. javlja se u toku ili posle stolice, a vrlo retko između stolica. Ono može biti vrlo oskudno, samo kao trag na toalet papiru ili obilno, tako da nekad čini veću masu nego sama stolica.

Krv u stolici

Krvarenje u stolici je uvek znak da nešto nije u redu. Ono je najčešće uzrokovano oboljenjem hemoroida, ali može biti simptom i nekih drugih, čak i opasnih zdravstvenih stanja. Sem oboljenja hemoroida, krvarenje se javlja i kod sledećih bolesti: akutnih ili još češće hroničnih upala debelog creva (Kronova bolest, ulcerozni kolitis), ali i kod dobroćudnih i zloćudnih tumora creva.

Šta uraditi ako primetite krv u stolici?

Prvo redovno gledati stolicu i ukoliko se utvrdi da se krvarenje ponavlja, odmah se javiti lekaru radi pregleda i utvrđivanja uzroka krvarenja. Pregled nije bolan (može eventualno da bude neprijatan). Nakon pregleda lekar će odrediti da li je potrebno uraditi i neke dodatne procedure (laboratorijske analize, ultrazvučni pregled pregled, RTG pregled debelog creva-irigografiju, kolonoskopski pregled). Ukoliko lekar to predloži, znači da ima razloga i to treba uraditi, Ne treba se plašiti pregleda (oni su samo neprijatni, ali ne i bolni i teški). Posledice zanemarivanja moguće bolesti mogu biti vrlo teške, nekada i pogubne.

Najgore je ignorisati krv u stolici i misliti da je to sigurno od hemoroida, pogotovo ako je neko u porodici imao hemoroide. Imajte na umu da krvarenje može biti uzrokovano i ostalim pomenutim stanjima, a u tom slučaju se gubi dragoceno vreme.


Podeli tekst:

Dr sci. med. Boris Zagoričnik je specijalista abdominalne hirurgije u Novom Sadu.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde