Listeria monocytogenes

Listeria je Gram pozitivna, slabo patogena bakterija. Nema kapsulu i ne stvara spore, u dubokom polučvrstom agru stvara formaciju koja podseća na kišobran. Raste na većini hranljivih podloga u aerobnim ili mikroaerofilnim uslovima. Značajna karakteristika L. monocytogenes jeste da raste i na temperaturi od 4 °C, što znači da čuvanje hrane u frižideru nema značajno dejstvo na sprečavanju rasta ove bakterije.

Put prenošenja

Prenosi se: kontaminiranom hranom, sisanjem, preko pupka i kongenitalno, aerogeno, hematofagnim insektima, preko oštećene sluznice usta.
Listeria monocytogenes može dospeti u hranu preko zemljišta ili vode, a životinjski nosioci ove bakterije mogu biti izvor kontaminacije mesnih i mlečnih proizvoda. Zato se ova bakterija često može naći u velikom broju prehrambenih proizvoda, iako su oni propisno čuvani na niskim temperaturama: u nepasterizovanom mleku, sirevima, sladoledu, sirovom povrću, mesnim prerađevinama, sirovoj i kuvanoj živini, svim tipovima sirovog mesa i sirovoj i dimljenoj ribi. Istraživanja pokazuju da je oko 20 puta povećana verovatnoća da će žene u trudnoći oboleti od listerioze nego druge, zdrave odrasle osobe. Infekcija deteta nastaje intrauterino ili za vreme porođaja kontaktom sa sekretom genitalnih organa majke. Kako je listeria slabo patogena kod odraslih se javlja kod osoba sa oslabljenim imunitetom (dijabetes, alkoholizam, ciroza jetre, bolesti limforetikularnog sistema i kod imunodeficijencija).

Patološki (medicinski) značaj

Listerioza je bolest koju izaziva Listeria monocytogenes, a može se manifestovati različitim simptomima odnosno sindromima koji variraju zavisno od patogeneze, mesta ulaska uzročnika i uzrasta pogođene osobe.

Inkubacija kod listerioze iznosi od 7 do 30 dana. Ukoliko se bolest aktivira pre porođaja može završiti pobačajem, preranim porođajem mrtvog deteta ili smrću nedonešenog deteta. Ako infekcija usledi za vreme porođaja tada se manifestuje meningitisom 1 - 3 nedelje nakon porođaja. Meningitis se karakteriše napetošću fontanele, razdražljivošću, konvulzijama i komom.

U novorođenčadi bolest često ima septikemični oblik poznat kao granulomatosis infantiseptica. Može imati diskretne simptome ili ići pod slikom septikemije s povećanom jetrom i slezinom i gnojnim meningitisom.

Stečena listerioza veće dece i odraslih najčešće prolazi kao gnojni meningitis ili meningoencefalitis. Meningitis počinje naglo s glavoboljom, visokom temperaturom, povraćanjem. Kod težih slučajeva mogu se pojaviti poremećaji svesti, konvulzije i paralize mišića pokretača oka. Likvor može biti zamućen.

Encefalitis (upala mozga) je češći kod listerioze nego kod drugih gnojnih meningitisa i može se javiti u gotovo 20% slučajeva, ipak klinički se ne može razlikovati od encefalitisa drugog porekla. Počinje visokom temperaturom, poremećajima svesti, neurološkim ispadima (paralize moždanih živaca i ekstremiteta) i konvulzijama. Likvor je bistar, moguć je tek nešto povećan broj limfocita. Sepsa se karakteriše povišenom temperaturom. Ukoliko temperatura potraje može doći do lokalizacije simptoma (upala pluća, endokarditis, meningitis itd.).

Lokalizovani oblici - glandularni ili anginozni oblik je sličan infektivnoj mononukleozi sa anginom, povećanim limfnim čvorovima na vratu i povećanjem slezine. Okularni oblik - gnojni konjunktivitis i otok limfnih čvorova ispred uha.
Kožni oblik - posebno su ugroženi veterinari, najčešće se javlja na šakama i podlakticama.
Urinarni oblik - manifestuje se kao upala mokraćne cevi (uretritis) i se prenosi seksualnim putem.
Listerioza trudnica - često je latentna, ali se može manifestovati kao upala bubrega, nejasno febrilno stanje, grip itd..

Mikrobiološka dijagnostika

Dijagnostika listerioze je komplikovana, serološke metode dijagnostike su neprecizne pa nisu korisne, tako da je jedini način sigurne dijagnoze izolacija uzročnika i ispitivanje antigenske građe monospecifičnim serumima.

Lečenje

Uspešnost lečenja zavisi od brzine dijagnoze i početka lečenja. U terapiji su podjednako uspešni penicilin G i ampicilin. Terapiju treba provoditi još 3 - 4 nedelja nakon nestanka simptoma.

Idealno rešenje za prevenciju listerioze jeste sprečavanje mogućnosti da dođe do kontaminacije hrane tokom proizvodnje i obrade. Trudnice i osobe sa oslabljenim imunim sistemom  trebalo bi da se pažljivo pridržavaju sledećih pravila: izbegavanje konzumiranja nepasterizovanog mleka i mlečnih proizvoda, kao i svih vrsta gotove hrane koja se ne zagreva pred upotrebu. Potrebno je i dobro podgrejati sve vrste mesnih proizvoda, pogotovo prerađevina kao što su viršle i kobasice. Bilo kakvi ostaci mesnih proizvoda koji su čuvani u frižideru bi trebalo da se dobro zagreju, a sirovo povrće pred upotrebu treba dobro oprati.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde