Važnost screening testova u trudnoći

Skrinig testovi se koriste za procenu postojanja abnormalnosti. Oni se ne koriste za postavljanje dijagnoze, već se na osnovu njih određuje da li je potrebno dalje ispitivanje.  Najčešće korišćeni skrinin g testovi su double test, triple test i quadriple test.

Double test je prvi u nizu skrining testova, koji ukazuje na hromozomske anomalije ili hromozomopatije koje prouzrokuju oboljenje kao što je Daunov sindrom. Radi se između 12. i 14. nedelje trudnoće i sa 80% sigurnosti može utvrditi prisustvo genetskih oboljenja.

U pitanju je kombinovani test koji se sastoji od ultrazvuka i vađenja krvi, gde lekar na osnovu ultrazvuka određuje položaj i stanje placente, srca, kao i prisustvo nosne kosti. Nosna kost je važan pokazatelj prisustva genetskih anomalija, budući da se kod beba sa poremećajima ona kasnije formira. Sa druge strane, ultrazvukom se može utvrditi i debljina nuhalnog nabora koja ukazuje na prisustvo genetske anomalije kod bebe. Nuhalni nabor debljine do  3  mm se smatra regularnim, dok se svaki milimetar više vezuje za mogućnost Dauna ili neke druge hromozomske anomalije. 

Nakon odrađenog ultrazvučnog pregleda, potrebno je uraditi i analizu krvi. Poželjno je oba pregleda obaviti istog dana, ali se toleriše i zakašnjenje od 48 sati. Double test meri dva hormonska markera iz krvi majke: free βHCG i PAPP-A. . Da bi rezultati bili potpuni, analiziraju se i individualne osobine trudnice, kao što su godine, težina, vrsta trudnoće (blizanačka ili vantelesna oplodnja), da li je trudnica pušač.

Ukoliko rezultati double testa ukazuju na prisustvo nekih anomalija kod deteta, trudnicama se savetuje da odrade i triple test, koji se u odnosu na double test razlikuje po tome što se radi od 14. do 20. nedelje.

U okviru Triple test-a iz krvi majke određuju se koncentracije hormonskih markera:

-βHCG

-AFP

-free ESTRIOL

Ukoliko je vrednost AFP proteina visoka, to može biti pokazatelj nekog poremećaja, ali na njegovu vrednost mogu imati uticaja i netačno određena starost trudnoće ili prisustvo još jednog fetusa.

 

 

Quadruple test je sličan triple testu, ali za razliku od njega obuhvata analizu jos jednog parametra (inhibin A-protein koga stvara placenta), a samim tim omogućava dobijanje preciznijih rezultata.

 

Ovi testovi nisu obavezni, njih možete uraditi uz savet ginekologa ili na sopstvenu inicijativu u privatnim ordinacijama ili državnim klinikama, ako za to postoji mogućnost.


Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa trudnoćom.


 


Podeli tekst:
Izvor: Poliklinika Human

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde