Lekovito dejstvo lanenog semena


laneno-seme


Laneno seme se smatra jednom od najmoćnijih namirnica na svetu. Srčane bolesti , karcinom , šlog i dijabetes su bolesti čiji je rizik od dobijanja drastično smanjen konzumiranjem ove uljarice. 

Vlaknaomega 3 masne kiseline, vitamin E, vitamin D, magnezijum, selen i cink su značajne komponente lanenog semena, ali su za njegovu delotvornost najbitniji lignini kao njegovi glavni sastojci.
Lignini predstavljaju fitoestrogene koji imaju antioksidansna svojstva i pokazuju dobre efekte u lečenju hormonski zavisnih tumora.

Vlakna u sastav lanenog semena ulaze kao rastvorljiva i nerastvorljiva, blagotvorna su za probavu, zdravlje creva, održavanje idealne telesne težine i regulaciju holesterola.
Omega 3 masne kiseline su takođe jako bitne komponente lanenog semena jer sprečavaju bolesti srca i krvnih sudova. Ove kiseline i lignini smanjuju upalu koja prati Parkinsonovu bolest, artritis i astmu, blokirajući lučenje određenih protivupalnih agensa.

Redovno konzumiranje lanenog semena je pogodno kod osoba koje se bave sportskim aktivnostima jer se njegovim konzumiranjem smanjuje upala mišića. Zahvaljujući pozitivnom dejstvu vlakana na digestivni trakt, laneno seme reguliše crevnu floru koju ujedno i obnavlja, eliminišući toksine iz organizma i poboljšavajući probavu. 
Na želudac deluje oblažući njegovu sluzokožu, te smanjuje probleme s povećanom kiselinom. Osim toga, semenke lana su korisne za zdravlje kose i kože, a mogu ublažiti i bolove u grudima za vreme menstruacije. Lekari često preporučuju laneno seme kao lek za miome – u vidu dodatne terapije i prevencije.
Ove uljarice pozitivno deluju na nervni i imunološki sistem (ublažavaju alergije i simptome lupusa), igraju važnu ulogu u metabolizmu kalcijuma i imaju blag diuretički efekat

Lаneno seme se može kupiti u mnogim marketima i prodаvnicаmа zdrаve hrаne. Laneno seme je obično dostupno u obliku celog zrna, koje se pre upotrebe samelje, kako bi ispoljilo svoje zdravstvene efekte. Cele semenke lana mogu dа se sаmelju u mlinu zа kаfu, а potom se čuvаju u hermetički zаtvorenoj posudi tokom nekoliko meseci. Ipak za najbolje efekte preporučuje se upotreba sveže samlevenog semena. Lan je najbolje jesti kao dodatak doručku od žitarica ili jogurtu, a može se koristiti i lanena sluz, koja se dobija dvanaestočasovnim natapanjem semenki u vodi. Sluz se nakon toga procedi i popije. Ovo je odlično za regeneraciju želudačne sluzokože i pokretanje probave.

Zakažite pregled popunjavanjem Kontakt forme u nastavku.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde