Lečenje hroničnih rana - multidisciplinarni pristup

Šta su to hronične rane?

Hroničnom ranom se smatra svaka rana koja ne zaraste u očekivanom vremenskom intervalu - predviđenom za određenu lokalizaciju i tip rane. Generalno, možemo reći da rana koja nije zarasla u periodu od dva meseca, neće ni zarasti spontano. Takva rana predstavlja hroničnu ranu kojoj je potrebno utvrditi uzrok i nakon toga pristupiti aktivnom lečenju. 

Najčešći oblici hroničnih rana su:

Ipak, hronična rana može biti posledica i nekih drugih uzroka, kao što su povrede, operacije, onkološka rana, rane nastale nakon zračne terapije i druge. 

Koliko su česte hronične rane i gde se najčešće javljaju

Statistički podaci kažu da oko 1-2% ukupne svetske populacije ima jednu ili više hroničnih rana na telu. Podaci za našu zemlju govore da oko 1,5% stanovništva ima neki oblik hronične rane, dok se kod starijih od 65 godina taj procenat kreće između 3-5%, a u grupi pacijenata starijih od 80 godina i preko 5%.

Najčešća lokalizacija hroničnih rana je na potkolenicama, i tada je najčešće vaskularne prirode. Potom, česte su rane u sakralnoj, odnosno sedalnoj regiji, na abdominalnom zidu i genitalnoj regiji. 

Klinička slika hronične rane

Hronične rane
Fotografije hroničnih rana kod pacijenata

Hronične rane prati jaka inflamacija tkiva, a često dolazi i do gubitka tkiva usled nekroze i propadanja tkiva zbog samog trajanja rane. Takođe, hronične rane su često praćene infekcijama i raznim aeorobnim i anaerobnim bakterijskim kolonizacijama. Pored toga, uglavnom dolazi do stvaranja biofilma i dosta devitalizovanog tkiva. Same komplikacije koje se mogu javiti kod hroničnih rana su:

 • krvarenja,
 • eksudati (izliv tečnosti iz kapilara, ispušta se iz rane),
 • česte infekcije,
 • nekroza, i
 • sepsa koja se može javiti kod najzapuštenijih slučajeva.

Nelečena hronična rana može voditi i ka malignoj alteraciji, odnosno ka transformaciji tkiva u maligno.

Multidisciplinarno lečenje hronične rane

Pacijenti sa hroničnim ranama često ne znaju kome da se obrate, posebno u najranijoj fazi bolesti kada prelazak u hroničnu ranu može biti sprečen. Takođe, često su prepušteni sami sebi, ne dobijaju adekvatnu negu i tretman, čime gube dragoceno vreme i razvijaju tendencije ka sniženoj radnoj sposobnosti, pa i depresiji.

Ovim pacijentima je potreban multidisciplinarni pristup koji će ukloniti posledicu - dovesti do potpunog zarastanja rane i vratiti u potpunosti funkciju dela tela koji je bio zahvaćen ranom, ali koji će, pored toga, doći i do prvobitnog uzroka nastanka hronične rane i koji će voditi prevenciji nastanka nove rane.

Pacijenti sa hroničnim ranama su često pacijenti sa pridruženim bolestima kao sto su dijabetes, kardiovaskularne bolesti i neurološke bolesti. Lečenje hroničnih rana osim multidisciplinarnog pristupa zahteva veliko iskustvo, ali i upornost - kako lekarskog tima tako i pacijenta i njegove porodice. Ovo lečenje dugo traje, ali ne mora biti skupo kao što pacijenti obično misle. Sama operacija izuzetno retko predstavlja neophodnost.

Stručan pristup lečenju hroničnih rana trebalo bi da podrazumeva multidisciplinaran tim i da bude humanistički orijentisan ka lečenju pacijenta sa njegovom ranom, a ne ka lečenju rane na pacijentu. U našoj poliklinici, lečenjem hroničnih rana bavi se specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije sa decenijskim iskustvom, uz podršku tima vaskularnih hirurga i internista. 

Važnost pravilnog dijagnostikovanja hronične rane

Poslednje decenije je lečenje hroničniih rana dosta napredovalo zahvaljujući primeni različitih paleta obloga za rane, zatim, zahvaljujući terapiji negativnim pritiskom (VAC), upotrebi barokomore, PRP-a i slično. Međutim, najznačaniji korak jeste pravilna dijagnostika i na osnovu toga, određivanje terapije i pristupa, što sve treba da bude u konsultaciji sa stručnjakom koji ima iskustva u lečenju hroničnih rana. Pacijent sa pravilno postavljenom dijagnozom, koji posle konsultacija i pregleda koji obavlja stručni tim zna uzrok nastanka svoje rane, u našoj poliklinici dobija detaljan plan lečenja koji uključuje i očekivano trajanje lečenja i po potrebi dodatne preglede i analize. Takav pristup je važan jer dovodi do toga da pacijent pristupa lečenju motivisan i sa velikom izvesnošću da će njegova rana potpuno zarasti i da će se blagovremeno vratiti svim svakodnevnim aktivnostima sa visoko zadovoljavajućim estetskim rezultatom.


Pogledajte sva pitanja i odgovore na temu rana.


 


Podeli tekst:

Dr Dragana Petrović-Popović je specijalista plastične, rekonstruktivne i estetiske hirurgije. Dragana je oduvek stremila da rad sa pacijentima koji boluju od melanoma podigne na viši nivo, te otuda ne čudi što je upravo...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. ivan 17.08.2020

  Doktorka Petrovic-Popovic je mom ocu spasila nogu amputacije! Hvala od srca!!!!


 2. Ivana J 26.05.2020

  Veliki pozdrav za najbolju doktorku dr Draganu Petrović-Popović, svaka preporuka, rešiće sve Vaše probleme.


 3. Ivanka 04.05.2020

  Nakon velike operacije na plućima, nekoliko dana sam bila u komi i tada dobila dekubitus. Na preporuku mog grudnog hirurga sam otišla na pregled kod dr Dragane Petrović-Popović i uz njenu metodu lečenja i savete, dekubitus je potpuno zarastao. Odličan lekar i divan čovek! 


 4. Dobrinka 04.05.2020

  Dr Dragana mi je spasila nogu. Ne samo što hodam, već sam i potpuno zdrava. Hvala do neba! 


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde