1. Lečenje urinarne infekcije

  Pitanje broj: #163417

  Naime, nisam u mogucnosti zbog daljine da odem kod svog izabranog doktora, te sam otišla kod privatnika. Razlog odlaska: peckanje i bol pri mokrenju, osecaj tezine u stomaku. Odradjene analize: urinokultura i vaginalni i cervikalni bris Rezultati: Klebsiella-enterobacter spp (u urinu: 780.000, u vag/cerv brisu: mali broj) - dostavicu nalaz i u prilogu. Propisana terapija: Ciprocinal 500mg dva puta dnevno - pet dana, macmiror vaginalete - deset dana. Nakon navedenog da sačekam 5 dana, pa da ponovim analize.

  Naime, kada sam pre par godina imala poveći broj ešerihije koli, secam se da sam pila par tura antibiotika, te da sam tek onda radila kontrolne testove. Sad sam u dilemi da li je dovoljno samo pet dana antibiotika, iako znam da su ovi antibiotici jaki. (plašim se da se neću izlečiti samo od jedne ture, te da ću bespotrebno raditi testove više puta, te gubiti i vreme i novac).

  Molim za Vaše misljenje, da li je dovoljna propisana terapija da bih se izlečila? Takodje, ako mislite da nije, molim za odgovor da li bih nakon ovog antibiotika trebala da sačekam par dana, pa da onda krenem neki drugi, ili bih trebalo odmah bez pauze da pijem neki drugi antibiotik.

   

  Odgovoreno: 17. 08. 2019.
  • Pauza nije preporučena, jer tako postoji velika verovatnoća da se razvije otpornost bakterija.

   Uzimajući u obzir vašu situaciju, da niste u mogućnosti da blagovremeno posetite izabranog lekara, i da postoje finansijska ograničenja oko korišćenja potrebnih zdravstvenih usluga, daću vam preporuku za terapiju:

   Umesto pet dana, CIPROCINAL 500 mg koristićete 7 dana (na 12 sati po jednu).

   Osmi dan ćete uveče, pred spavanje, nakon što ispraznite bešiku, popiti MONURAL (fosfomicin), jednom j jednoj dozi, jednu kesicu od 3 grama u 150 ml vode.

   Budite bez brige, ovo je više nego dovoljno da izlečite infekciju.

   Tokom cele terapije koristite probiotike, najmanje 2 sata posle antibiotika, i dodatnih 3 dana.

Ostavite komentar