Fluorohinoloni

Fluorohinoloni su grupa antibiotika širokog spektra dejstva: ciprofloksacin, levofloksacin, ofloksacin, norfloksacin, akrosoksacin i pefloksacin; i užeg spektra dejstva, koji se koriste za terapiju urinarnih infekcija: cinoksacin i nalidiksinska kiselina.

Ovi lekovi inhibiraju topoizomerazu II (DNK girazu), enzim koji proizvodi negativni supernamotaj DNK i na ovaj način se omogućava transkripcija i replikacija.

Ciprofloksacin je predstavnik i najčešće je korišćeni fluorohinolon. On je antibiotik širokog spektra dejstva, efikasan protiv Gram-pozitivnih i Gram-negativnih organizama. Ima izvanredno dejstvo protiv enterobakterija, uključujući i mnoge druge organizme rezistentne na peniciline, cefalosporine i aminoglikozide, a takođe je veoma efikasan protiv H.influenzae, N.gonorrhoeae, Campylobacter spp. i pseudomonasa. Od Gram pozitivinih organizama, streptokoke i pneumokoke se slabo inhibiraju i veoma je visoka incidenca stafilokokne rezistencije. Ciprofloksacin bi trebalo izbegavati kod meticilin rezistentnih stafilokoknih infekcija.

Fluorohinoloni se dobro apsorbuju posle oralne primene. Lekovi se koncentrišu u mnogim tkivima, naročito u bubrezima, prostati i plućima. Svi hinoloni se koncentrišu u fagocitima. Većina ne prelazi krvno-moždanu barijeru, sa izuzetkom perfloksacina i ofloksacina, koji dostižu u cerebrospinalnoj tečnosti 40% (penfloksacin) i 90% (ofloksacin) od njihovih serumskih koncentracija.

Klinička primena fluorohinolona: komplikovane infekcije urinarnog trakta, respiratorne infekcije izazvane sojevima Pseudomonas aeruginosa kod pacijenata sa cističnom fibrozom, invazivni otitis spoljnjeg uva uzrokovan P. aeruginosa, hronični osteomijelitis izazvan gram negativnim organizmima, eradikacija kod kliconoša salmonele, gonoreja, bakterijski prostatitis, cervicitis, antraks.

Neželjena dejstva su retka, veoma blaga i nestaju sa prestankom primene leka. Uglavnom su to gastrointestinalni poremećaji i osip po koži. Artropatija je karakteristična za mlađe osobe. Javljaju se i CNS simptomi, glavobolja i vrtoglavica, a ređe konvulzije, koje su povezane sa CNS patologijom ili istovremeno primenom teofilina ili nesteroidnih antiinflamatornih lekova.

Registrovani lekovi

 • ofloksacin – VISIREN (Jugoremedija Srbija),
 • ciprofloksacin – CIPROFLOXACIN (Habit Pharm Srbija), CIPROFLOXACIN (Jugoremedija Srbija), MAROCEN (Hemofarm Srbija), CIPROCINAL (Zdravlje Srbija), C-FLOX (Intas Pharmaceuticals Indija), CIFRAN (Ranbaxy Laboratories Indija), CIPRINOL (Krka Slovenija), CIPROFLOXACIN (Remedica Kipar), CITERAL (Alkaloid Makedonija),
 • norfloksacin – NOFOCIN (Srbolek Srbija), NOLICIN (Krka Slovenija), URICIN (Slaviamed Srbija),
 • moksifloksacin – AVELOX (Bayer Healthcare Nemačka).

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 5

 1. Mirjana 10.10.2023

  Uopšte nije tačno da su neželjena dejstva blaga i da nestaju s vremenom. Pet godina nakon treapije ciprocinalom i dalje imam bolove u zglobovima, mišićima, tetive su mi uništene, hronično sam umorna, ne mogu da regulišem temperaturu, ne mogu na sunce, hladnoća pojačava bolove, ne mogu da se koncentrišem, smetaju mi svetlo i buka. Umanjili su mi kvalitet života i niko za to neće odgovarati.


 2. stari doktor 30.01.2023

  Tačno je, na moju žalost. Pio smm ciprofloksacin 7 dana zbog urinarne infekcije i sada patiom od zglobova od prekida uzimana. Očigledno je da se vezuje za neki trnsportni sastojak krvi, ili stvar tokso-alergijsku podlogu za napad na tetive. Otrov je koji treba izbegavati, u SAD vidim da je parcijalno zabranjen. Naši urolozi, i ne samo oni, trebalo bi da budu oprezniji u njegovom prepisivanju. Najgore je što izgleda da nema ( ili bar do sada nije utvrđeno ) specifičnog leka protiv ove pošasti. Jadno je, jedno lečiš, drugo kvariš, to je loš i neetički medicinski pristup.


 3. Dusan 14.10.2021

  Ciprocinal je jako efikasan lek, ali su posledice bile takodje jake, barem kod mene. Doslo je do promena u tetivama (dijagnostikovano kao zapaljenje tetiva) i bolova u zglobovima. Naravno, uz fizikalnu , proslo je, ali sam posledice osecao skoro godinu i po dana posle upotrebe ovih antibiotika, jedno vreme sam cak malo i hramao. Inace nikad pre ni posle nisam imao taj problem, a trenirao sam atletiku i smatram se osobom sklonom fizickim aktivnostima. Procitao sam dosta iskustava slicnih i mislim da je problem u tim lekovima.


 4. Marija 20.05.2015

  Izbjegavajte ove lijekove. Nije istina da nezeljena dejstva prestaju s prestankom uzimanja lijeka. Naprotiv, kod mene su se pojavila nakon sto sam prestala uzimati i traju vec 8 mjeseci. Najgori otrov koji mozete unijeti u tujelo. Moze vas vezati za invalidska kolica ili za psihijatrijsku ustanovu.


 5. JOVANOVIC MARIJA 15.02.2010

  Pila sam visiren 3x1 15 dana a nakon 3 meseca ciprocinal 7 dana 2x1. Imam bolove u svim zglobovima u telu i ogranicenu pokretljivost istih. Fluorohinolini su otrov za telo i trebalo bi ih zabraniti. Citala sam o stetnosti pre upotrebe ali sam ih ipak koristila kao jedine lekove koji su mogli po abda izlece moje bakterije. Sada snosim posledice. Fluorohinoloni su otrov


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde