Fizička aktivnost je važna bez obzira u kakvoj ste kondiciji

Bez obzira na to koje su vam mere ili koliko vam je godina, fizička aktivnost može da se uvede u vaš stil života.

Možda mislite da nemate vremena za fizičku aktivnost ili možda još niste počeli zato što mislite da je vežbanje teško. Važno je krenuti sa fizičkom aktivnošću bez obzira u kakvoj ste kondiciji i sada je najbolje vreme za to.

Prednosti redovne fizičke aktivnosti

Treba da počnete od onoga što vam je na raspolaganju, bez obzira da li vam je 10, 25 ili 78 godina. Što se više bavite fizičkom aktivnošću i što je ona redovnija, to su i prednosti veće.

Portal ChooseMyPlate.gov nabraja prednosti kao što su duži život, osećaj zadovoljstva, bolji san, zdrava ili zdravija telesna težina, jači mišići i kosti. Ako se ne pokrenete, raste rizik od srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2, visokog krvnog pritiska i holesterola i moždanog udara. Tačno je da genetika ima svoju ulogu, ali fizička aktivnost može da ublaži simptome bolesti i smanji rizik.

Važne su različite vrste fizičke aktivnosti:

  • Aerobik vežbe vam ubrzavaju disanje i ubrzavaju rad srca. One mogu biti umerene ili intenzivne. Intenzivne aktivnosti zahtevaju više napora od umerenih. Kod umerenih aktivnosti možete da pričate ali ne možete da pevate. Kod intenzivnih aktivnosti možete da kažete samo nekoliko reči pre nego što vam ponestane daha.
  • Primeri aktivnosti za jačanje mišića su sklekovi i dizanje tegova. Važno je da uključite sve delove tela – noge, kukove, leđa, grudi, stomak, ramena i ruke.
  • Aktivnosti za jačanje kostiju, kao što je skakanje, posebno su važne za decu i adolescente. Ove aktivnosti vrše silu na kosti što podstiče rast i jačinu kostiju.
  • Aktivnosti vezane za ravnotežu i istezanje poboljšavaju fizičku stabilnost i fleksibilnost, što smanjuje rizik od povreda. Primeri su blago istezanje, ples, joga, borilački sportovi i tai či.

Možda će vam biti lakše da se pokrenete ako izaberete aktivnost koja vam najviše prija i onda postepeno prelazite i na druge. Najvažnije je što pre početi. Izaberite bilo koje mesto za početak. Samo počnite da vežbate.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde